Ionisatie op hoofdkantoor levert Facilicom driemaal voordeel op

Ionisatie op hoofdkantoor levert Facilicom driemaal voordeel op

Een gezondere lucht in het kantoor, gezondere medewerkers en een investeringsaftrek van twintig procent. Smart WorkPlace partner ionair zorgt op het Facilicom-hoofdkantoor voor een win-win-win-situatie.

In het hoofdkantoor van Facilicom Group aan de Karel Doormanweg in Schiedam is een state of the art systeem in werking dat de lucht zuivert met ionisatie. Daarmee verbetert het binnenklimaat en vermindert het energieverbruik.

Jeroen Posthumus, directeur Benelux van ionair, legt in het kort uit hoe ionisatie werkt: “Ionisatie maakt lucht zelfzuiverend. Zuurstofionen komen van nature in de buitenlucht voor. In de bergen is de concentratie het hoogst en in stedelijke gebieden vaak laag. De laatst overgebleven ionen in onze interieurs eindigen doorgaans in de luchtfilters van ventilatiesystemen. Daardoor is het zelfzuiverend vermogen ervan verdwenen. Wij voegen ionen weer toe. Want ionen breken door het hele gebouw vluchtige organische stoffen en geuren af, verminderen de hoeveelheid fijnstof en elimineren bacteriën, schimmels en virussen. De lucht in het gebouw wordt daardoor zuiver, hygiënisch en gezonder. Ongeveer de helft van de vervuiling nemen we weg.”

De ionisatiemodules van Ionair zijn ingebouwd in twee luchtbehandelingskasten op het dak van het kantoorgebouw. Sensoren op allerlei plekken in het pand geven data door over het actuele gebruik, zodat het gebouwbeheersysteem het binnenklimaat steeds op de juiste intensiteit reinigt. De lucht in het vijftien verdiepingen tellende kantoorgebouw wordt niet gerecirculeerd, maar met speciale afzuigsystemen afgevoerd. René Heederik, facilitair manager van Facilicom Group, licht toe: "Elke ruimte is voorzien van twee units: een voor de inblaas en een voor de afzuiging. In de liften zijn speciale units geplaatst waar de lucht extra wordt behandeld met UV, dat zorgt voor desinfectie."

Vanaf nu profiteren de medewerkers op het Facilicom-hoofdkantoor van een zuivere lucht. Directeur van Facilicom Energiemanagement Joost Ploos van Amstel is daar erg content mee. Maar hij is ook blij dat Faciliom de eerste partij is in Nederland die voor dit project een investeringsaftrek van twintig procent wist binnen te slepen. “Veel subsidies staan vast, maar als je de subsidieverstrekker – in dit geval de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) – weet te overtuigen van een goede business case, is er vaak meer mogelijk. Wij konden, naast het verbeteren van het binnenklimaat, ook aantonen dat we een energiebesparing realiseren van 30 procent op onze klimaatgerelateerde energie. Dat komt doordat we nu minder buitenlucht hoeven aan te trekken, te verwarmen, te koelen en af te voeren.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Meer artikelen van ionair

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven