Zernike Campus krijgt nieuw Sportcentrum

Zernike Campus krijgt nieuw Sportcentrum

Zernike Campus in Groningen krijgt een nieuw Sportcentrum. Het huidige indoorsportcomplex uit 1967 is verouderd, te klein en niet duurzaam genoeg.

Om vervangende nieuwbouw mogelijk te maken ondertekenden de bestuurders van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Hanzehogeschool Groningen (Hanze) en ACLO Studentensport (ACLO) op 10 december 2021 een overeenkomst. Daarin zijn meerjarenafspraken gemaakt die de organisatie en financiering van een nieuw sportcomplex mogelijk te maken. Met de afspraken onderstrepen Hans Biemans (RUG), Petra Smeets (Hanze) en Bram Pikkemaat (ACLO) het belang van sport en bewegen, wat tijdens de coronacrisis alleen maar belangrijker is gebleken.

Het huidige Sportcentrum uit 1967 (circa 10.000 vierkante meter BVO) op Blauwborgje 16 is door de jaren heen meerdere malen uitgebreid en verbouwd om mee te kunnen groeien met (de wensen van) de sportende studentenpopulatie. Maar niet alleen de ruimtelijke grenzen van het complex zijn inmiddels ruimschoots bereikt, het complex en de installaties zijn ook flink verouderd.

Nu de afspraken over onder meer de organisatie, exploitatie en financiën tussen de betrokken partijen zijn vastgelegd, kunnen de voorbereidingen starten voor het inventariseren van alle uitgangspunten voor het ontwerptraject. Belangrijke puzzel tijdens de ontwerpfase is de locatiekeuze op de Zernike Campus. Op basis daarvan kan ook richting worden gegeven aan de planning van het gehele project.

Bram Pikkemaat, als student voorzitter van het dagelijks bestuur van de ACLO, is blij met de overeenkomst: “Hier in Groningen hebben we in de loop der jaren een prachtige studentensporttraditie opgebouwd en zijn we met trots de grootste studentensportorganisatie van Europa. Door de stevige groei van het aantal studenten van de RUG en de Hanze dat bij ons wil sporten, merken wij wel dat het huidige sportcomplex niet toereikend is. Hierdoor moeten we steeds creatiever zijn om voldoende kwalitatief goede sporturen te kunnen bieden. Om het in sporttermen te zeggen: het huidige sportcomplex zit echt wel in de blessuretijd. We zijn dan ook ontzettend blij met de stap om een nieuw Sportcentrum te kunnen realiseren. Op deze manier kan de ACLO ook in de toekomst een aantrekkelijk sportaanbod blijven bieden aan de ruim 19.000 sportende studenten en 51 studentensportverenigingen.”

Ook RUG-bestuurder Hans Biemans is blij met de nieuwe overeenkomst. “Sport en bewegen is enorm belangrijk voor de ontwikkeling en het mentale welzijn van onze studenten en medewerkers. Daarnaast weten we dat ons sportconcept dat vóór, dóór en mét studenten wordt georganiseerd, geweldige kansen biedt om jezelf te ontplooien, nieuwe mensen te ontmoeten en andere werkwijzen te leren kennen. Daar kun je je hele loopbaan profijt van hebben. Ook voor de ontwikkeling van een uitnodigende, levendige campus is een goed uitgerust Sportcentrum essentieel. Als universiteit investeren we daarom graag in het realiseren van verbeterde sportfaciliteiten.”

Naast het gebruik via de ACLO voor de vrijetijdssport wordt het Sportcentrum overdag veelvuldig gebruikt door het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen. “We kijken ernaar uit om straks met onze sportopleidingen gebruik te kunnen maken van de nieuwe faciliteiten,” zegt Petra Smeets van de Hanze. “Sport wordt steeds belangrijker voor een gezonde en actieve samenleving. Er is grote behoefte aan innovatieve en goed opgeleide professionals die kunnen helpen bij initiatieven op gebied van sport en gezondheid. Een mooi voorbeeld waar we heel trots op zijn is het project ‘Tijd voor Toekomst’, waarbij we, in samenwerking met heel veel partners, kinderen op het Groningse platteland mee laten doen aan sportieve en culturele activiteiten. Hiermee kunnen ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen en bovendien een duurzame en gezonde leefstijl ontwikkelen.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven