Workplace manager moet op gebruik ontwerpen

Workplace manager moet op gebruik ontwerpen

Ontwerpen op gebruik is voor een workplace manager heel belangrijk. Dat zei Yvette Watson tijdens een SWP Talks op de WPX.

Volgens Yvette ontwerpen we vaak onze oplossing op een behoefte en niet op hoe we het gebruiken. “Daarom is het belangrijk om als workplace manager in de gebruiksfase goed te kijken of alles wel schoongemaakt moet worden. Of is het zo dat we de helft van de omgeving eigenlijk niet hebben gebruikt?” In de podcast vertelt Yvette ook dat veel organisaties niet weten dat tweederde van de CO2-footprint komt van materialen. “We hebben dat doorgemeten omdat we merkten dat organisaties willen weten wat het effect en de impact is van bepaalde oplossingen.” Yvette schrok van de uitkomst: “Ik dacht dat de impact van materialen op de CO2-footprint veel kleiner zou zijn. Het komt vaak ook niet aan bod, omdat we het hebben over het primaire proces, het gebouw en energie. En niet over ‘embodied carbon’, de verborgen impact van materialen.”

Die impact wordt veel kleiner wanneer je kiest voor circulaire materialen. “Als je de levensduur van een tafel verdubbelt, is de CO2-footprint nog maar de helft.” Yvette vindt het fijn dat de discussie steeds meer datagedreven wordt gevoerd: “We worstelen namelijk met de energietransitie versus de materialentransitie: daarbij zit een break even point waarbij je operationele energie zwaarder meetelt dan je verborgen CO2-impact van het materiaal. Ik noem dat ‘sustainable wise, carbon foolish’.”    

Tijdens de WorkPlace Xperience zijn er dertien SWP Talks opgenomen na de presentaties op de mainstage. Het interview van Inge Diepman met Yvette Watson was de twaalfde in deze serie. De SWP Talks van de WorkPlace Xperience zijn te beluisteren via Spotify en Springcast. In SWP Talks praten experts over duurzaamheid en gezondheid in de werkomgeving en hoe dit bijdraagt aan het human capital van organisaties.

Nieuwsgierig naar de hele podcast? Beluister hem dan direct hieronder. 

 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven