Hybride werken draagt bij aan betere balans tussen werk en mantelzorg

Hybride werken draagt bij aan betere balans tussen werk en mantelzorg

Bijna 80% van de werkende mantelzorgers geeft aan dat hybride werken bijdraagt aan een betere balans tussen werk en mantelzorgtaken. Dat blijkt uit het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2022.

Uit het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2022 komt naar voren dat driekwart van de werkende mantelzorgers de werkgever op de hoogte heeft gesteld van de mantelzorgtaken. Hiervan voelt 83% zich gesteund door de werkgever. Deze steun is voor een groot deel onvoorwaardelijk (44%). Het overige deel (39%) van de werkgevers geeft aan de mantelzorger te steunen, mits het niet ten koste gaat van het werk. Een klein deel van de werkgevers, nog geen 3%, steunt het mantelzorgen niet maar staat toe dat de werknemer dit doet. Opvallend is dat ondanks de steun van de werkgever 35% van de mantelzorgers aangeeft niet samen met de werkgever nagedacht te hebben over de balans tussen werk en mantelzorgtaken.

Enkele andere uitkomsten van het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2022 die een nauwe relatie hebben met de gezondheid en vitaliteit van medewerkers:

  • Slechts een kwart (23%) van de werkende mantelzorgers vraagt zorgverlof aan om extra mantelzorg te geven in hun eigen vrije tijd. De rest vraagt vrij zonder reden, meldt zich ziek of neemt bijvoorbeeld vakantie op.
  • Ongeveer de helft van de werkende mantelzorgers (49%) moest één of meerdere keren verzuimen door mantelzorgtaken. 18% werkte door mantelzorg enkele weken tot een maand niet, 15% zelfs meerdere maanden niet. Minder dan een kwart van de respondenten (23%) wist het werkverzuim te beperken tot eenmaal. Meermaals verzuim kwam in driekwart van de gevallen voor.
  • 27% van de werkende mantelzorgers denkt na om minder te gaan werken vanwege de mantelzorgtaken. 10% denkt er zelfs over na helemaal te stoppen met werken om die reden.
  • 47,5% ervaart mentale klachten door mantelzorg. Deze klachten uiten zich voornamelijk in vermoeidheid (76%) en stress (71%). Andere mentale problemen die mantelzorgers benoemen zijn slecht slapen (51%) gevolgd door snel geprikkeld (45%).

Over het onderzoek

Het Nationaal Mantelzorgonderzoek is in 2022 voor de tweede keer uitgevoerd. In 2022 is het uitgevoerd onder 1710 respondenten. Opdrachtgevers zijn thuishulporganisatie Senior Service en Fello, de mantelzorgapp van DELA.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven