De gevaren van de ‘monday blues’

De gevaren van de ‘monday blues’

Voor veel mensen is maandag weer aan het werk gaan niet het favoriete moment van de week. Het kan echter ook gevaarlijk zijn, zo blijkt uit meta-onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

Diederick (Rick) E. Grobbee, MD, PhD, FESC, hoogleraar International Health Sciences and Global Health van de Universiteit Utrecht, deed meta-onderzoek naar het tijdstip waarop mensen een hartaanval krijgen. “Als je al die studies bij elkaar neemt, dan zie je overal een forse stijging op de maandagmorgen. Gemiddeld van zo'n 20 procent.”

Maar wat is de oorzaak van deze stijging? Volgens Grobbee kost het ons lichaam flink wat moeite om vanuit het weekend weer in de werkmodus te komen en 'de machines weer op te starten'. "Je ziet vaak dat de hartfrequentie en de bloedruk daardoor hoger zijn." Volgens hem is waarschijnlijk de combinatie van een hogere hartslag en een hogere bloeddruk een van de redenen waardoor werkenden juist op maandag meer kans hebben op een hartaanval. Daarbij benadrukt hij dat er maandagochtend meer hartaanvallen zijn dan later op de dag.

In een artikel op de website van EenVandaag vertelt Gertjan Beens,  bedrijfsarts en tot voor kort voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), dat hij het fenomeen van 'monday blues' uit de praktijk kent. “Ik zie dat mensen zondagavond anticiperen op de week die gaat komen. Dat spreken heel veel mensen bij mij uit.” Beens benadrukt dat werknemers na een ontspannen weekend weer stresshormonen zoals adrenaline moeten aanmaken en moeten overschakelen naar een actieve stand. Dat kan voor een gespannen, onprettig gevoel zorgen, met in het ergste geval lichamelijke consequenties. Ook is niet iedereen maandagochtend even alert: “Het omschakelen kost voor de een wat meer moeite dan voor de ander. Waardoor sommige mensen op maandagochtend wat minder scherp en alert zullen zijn."

Managementexpert Ben Tiggelaar adviseert bij EenVandaag daarom de werkweek goed af te sluiten. Leg op vrijdag bijvoorbeeld vast to-do lijstjes klaar, zodat je maandag de week georganiseerd en met minder stress kan beginnen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven