Medewerkers blijven verdeeld over werken op kantoor

Medewerkers blijven verdeeld over werken op kantoor

Omdat de behoeften van medewerkers verschillen moeten organisaties zowel thuiswerken als op kantoor werken mogelijk maken. Zo versterken ze de productiviteit én mentale gezondheid van het gehele personeelsbestand.

Dat stelt Citrix naar aanleiding van de uitkomsten van het wereldwijd OnePoll-onderzoek Return to Work. Uit het onderzoek komt naar voren dat medewerkers verdeeld zijn over waar ze willen werken. Hoewel de meerderheid van de werknemers de voorkeur geeft aan de voordelen van hybride werk, twijfelde een aanzienlijk aantal respondenten geen seconde om weer fulltime op kantoor te gaan werken. Van alle respondenten werkt 58% 1 tot 4 dagen op kantoor, terwijl 21% fulltime is teruggekeerd.

Gedeeltelijk thuis werken

De vijf belangrijkste redenen die respondenten opgaven om in ieder geval gedeeltelijk thuis te werken:

  • Ik houd van de flexibiliteit om vanuit huis te werken – 54%
  • Wanneer ik thuiswerk, heb ik mijn privé-verantwoordelijkheden beter in de hand – 34%
  • Mijn woon-werkverkeer kost te veel tijd en geld / op afstand werken bespaart tijd en kosten van woon-werkverkeer – 32%
  • Ik ben minder productief op kantoor / voel me productiever terwijl ik thuis werk – 27%
  • Ik heb nog steeds virtuele vergaderingen – 27%

Fulltime op kantoor werken

De vijf belangrijkste redenen die respondenten opgaven om fulltime op kantoor te werken:

  • Ik voel me productiever en meer betrokken op kantoor – 44%
  • Mijn collega’s zijn er – 42%
  • Ik mis het persoonlijk samenwerken met collega’s – 37%
  • Werken op kantoor zorgt voor een scheiding tussen werk en privéleven – 37%
  • Ik geniet van het gezelschap in mijn kantooromgeving – 31%

“Veel werknemers hebben de positieve impact van flexibel werk ervaren, zoals verbeterde productiviteit, werk-privébalans en mentale gezondheid”, zegt Traci Palmer, Vice President of People and Organization Capability bij Citrix. “En ze vragen werkgevers om dit te omarmen en te investeren in tools en processen die hen in staat stellen om te werken wanneer, waar en hoe zij het best werken.”

Maar elke werknemer is anders en bedrijven moeten rekening houden met uiteenlopende behoeften als ze in deze krappe arbeidsmarkt toptalent willen aantrekken en behouden. Zo geeft 27% van de respondenten die (gedeeltelijk) thuiswerken aan thuis productiever te zijn, terwijl van de fulltime kantoorliefhebbers 44% dit aangeeft. En terwijl 34% van de thuiswerkers zijn werk-privébalans beter op orde heeft, stelt 37% van de kantoorwerkers juist de betere scheiding tussen werk en privéleven op prijs. Door beide opties mogelijk te maken, kunnen werkgevers dus de productiviteit én mentale gezondheid van het gehele personeelsbestand versterken.

“Hybride werk is het fundament van de toekomst van werk. Bedrijven die dit erkennen en ondersteunen, kunnen het flexibele, wendbare en mondige personeelsbestand opbouwen dat nodig is om toekomstbestendig te innoveren en groeien”, aldus Palmer.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven