Workplace Inside #11: Willem Adriaanssen

Workplace Inside #11: Willem Adriaanssen

Wat maakt een goede consultant, of een goed team? En hoe helpt zeilen hierbij? In dit nieuwe deel van Workplace Inside vertelt Willem Adriaanssen over zijn rol als Partner bij HEVO.

Als Partner bij HEVO ben ik verantwoordelijk voor het team kantoor- en bedrijfshuisvesting en ben ik adviseur en procesmanager voor gebouwen. Daarnaast ben ik al ruim 35 jaar zeiler, en sinds 2 jaar heb ik een boot die ook geschikt is om wedstrijden mee te varen. Met een nieuw team van 10 personen ben ik gestart met competitief zeilen. Dat vind ik echt super boeiend, en daar zie je natuurlijk ook dat zo’n team ‘gevormd’ moet worden. Je ontdekt en leert nieuwe dingen en door deze intensieve samenwerking maken we samen een groei door. Daar zie je ook echt een parallel ontstaan met het werken in teams in bedrijven.

Hoe word je sterker als team en waar kun je elkaar positief uitdagen en prikkelen? Waar word je blij van? Hoe zorg je dat iedereen is aangehaakt? Dat vind ik boeiend. Ik ben nu zelf stuurman, en hoe klein een boot ook is, wanneer dingen misgaan sta je toch zelf achter het roer en dan moeten er een hoop dingen door het team opgelost worden. Dan is zo’n boot ineens heel groot en moet je erop vertrouwen dat iedereen individueel zijn rol kan vervullen. Dat reflecteert op je leiderschapskwaliteiten en daar kun je veel van  leren.

Werken met zelfsturende teams is iets wat echt in opmars is. De vraag is dan altijd hoe ver gaat die zelfsturendheid? Een geheel zelfsturend team op een boot werkt natuurlijk niet. Iemand stuurt daadwerkelijk.  Maar werken met een traditioneel leiderschap systeem, waar de kapitein alles voor het zeggen heeft, werkt ook niet. Er gebeurt namelijk in de wedstrijd veel te veel tegelijkertijd en dat kun je  als kapitein niet op ieder moment overzien.

“Om te winnen moet iedereen zijn ogen en oren openhouden en afstemmen met het team, snel maar efficiënt”

En hetzelfde zie je terug in een bedrijf. Die kracht van alle mensen heb je nodig om beter te worden. Maar ook om rustig te zitten en te evalueren. Er zijn wat dat betreft heel veel parallellen te maken. Hoe ga je om met wisselende omstandigheden bijvoorbeeld. We zijn in het bedrijfsleven natuurlijk ook altijd overgeleverd aan omstandigheden die niet te voorzien of te veranderen zijn. Daar moet je snel op in kunnen spelen.

In bedrijven is er natuurlijk minder ruimte om te oefenen, zeker in commerciële trajecten. Bij het zeilen zie je iemand naast je varen en als die boot ineens een stuk harder gaat moet je je afvragen hoe dat komt. Ook dan heb je weer de ogen en oren nodig van je team. 

Dat is natuurlijk ook het mooie, je bent afhankelijk van elkaar. Of dat nou in een bedrijf is of op een zeilboot, die meerwaarde halen uit de samenwerking is echt de drijfveer. Eén goede adviseur maakt een bedrijf nog niet goed. De samenwerking tussen personen in teams, maar ook tussen senior en junior medewerkers voegt allemaal iets toe aan het goed laten werken van een bedrijf, daar geeft zeilen me extra inzicht in.

Achteraf heb je altijd meer spijt van de dingen die je niet deed dan van wat je wel gedaan hebt. Dus gooi de trossen los. Zeil de veilige haven uit. Zet je koers uit. Vang de wind in je zeilen. Onderzoek. Droom. Ontdek. En geniet!”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven