Een leasefiets en een leaseauto combineren?

Een leasefiets en een leaseauto combineren?

Stel je hebt een auto van de zaak, de wel bekende leaseauto. Hiermee rijd je naar kantoor én je zakelijke afspraken. Voor de dagen dat je alleen maar naar kantoor en terug rijdt, zou je misschien niet de leaseauto hoeven pakken.

De truc zit hem in de bijtelling. Sinds januari 2020 is het veel makkelijker geworden om de privékosten van een leasefiets te berekenen. Waar dat vroeger een kostenberekening was waarbij de privé en zakelijke kilometers gescheiden moesten worden, heeft een leasefiets tegenwoordig 7% bijtelling over de consumentenadviesprijs. Mede hierdoor is de interesse voor een leasefiets vanaf begin dit jaar flink toegenomen.

Wat zijn dan de kosten?

Voor de heffing van de bijtelling voor een auto van de zaak is het van belang hoe je je auto gebruikt. Rijd je er minder dan 500 km per jaar privé mee, dan betaal je geen bijtelling. Deze 500 km-grens kent de leasefiets niet. De 7% bijtelling wordt eigenlijk altijd belast als de leasefiets gebruikt wordt voor woon-werk verkeer. Die 7% is natuurlijk een stuk minder over de nieuwprijs van een fiets. Zo rijd de gemiddelde zakelijke leasefiets rond voor ongeveer 6 euro per maand. Waar een auto al snel meer dan 100 euro per maand is.

Gezond en goedkoop

Als je dus - door de leasefiets - onder de 500 privékilometers blijft voor je leaseauto kan dit wel eens voordelig uitpakken. Maar het is natuurlijk niet alleen een kwestie van geld. Met een oog op duurzaamheid is de fiets logischerwijs de betere optie. Fietsen heeft namelijk aantoonbare fysiologische effecten op stress en depressie. Als je fietst maak je de hormonen endorfine en serotonine aan, die je met antidepressiva ook aanmaakt. Met fietsen is de echter een natuurlijk proces zonder bijwerkingen. Fietsen geeft je dus een lekker gevoel!

Tijd om dus te berekenen of dit voor jou werkt! De leaseauto alleen voor zakelijke afspraken en verder op de fiets? Lees er alles over op de site van Vereniging Zakelijke Rijders.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven