1 op de 5 werknemers wisselde vorig jaar van baan

1 op de 5 werknemers wisselde vorig jaar van baan

Uit een analyse van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat steeds meer mensen wisselen van baan. De trend speelt al 10 jaar, maar zeker sinds het einde van pandemie stappen steeds meer mensen over.

In navolging van Amerika wisselen in Nederland na de coronapandemie een hoop mensen van baan. In het derde kwartaal van 2022 had 5,3% van de werknemers een nieuwe werkgever in vergelijking met het kwartaal ervoor. Dat waren 404 duizend baanwisselaars, oftewel een kwart meer dan net voor de pandemie. Ten opzichte van 10 jaar geleden is het aantal baanwisselaars verdubbeld.

Krapte op de arbeidsmarkt

Het is opvallend dat deze beweging heeft plaatsgevonden na de coronaperiode waarin de wereld er tijdelijk totaal anders uitzag. In Amerika resulteerde dit in dat veel mensen de keuze maakten om ander werk te gaan zoeken. De beweegreden hierachter was dat veel Amerikanen een betere work life balance wilden. Tijdens de lockdown mochten ze thuis werken, maar daarna niet meer. ‘In Nederland is de work life balance beter dan in Amerika.’ Laat internationaal arbeidsmarktadviseur Michel van Smoorenburg weten. ‘We zijn kampioen deeltijdwerk en er is geen land in Europa waar zo vaak vanuit thuis wordt gewerkt. In Nederland ligt de verklaring voor de vele baanwisselingen daarom vooral bij de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt.’

1 op de 5

In het afgelopen jaar waren er bijna 1,5 miljoen baanwisselingen. Dat is zo’n 1 op de 5 werknemers in Nederland. Werknemers met een flexibel contract wisselden veel vaker van baan dan werknemers met een vast contract. Ook kozen meer mensen voor een leven als zelfstandige, wat een andere manier is om een (financiële) stap vooruit te zetten. In de afgelopen 2 jaar is het totaal aantal Zzp'ers met 14% gestegen. De grootste groei van het aantal Zzp'ers vond plaats in de zorg, technische en ICT-beroepen.

Meer informatie over deze analyse is te vinden op Werk.nl/arbeidsmarktinformatie. De cijfers die gebruikt zijn in deze analyse komen van het CBS en zijn bewerkt door UWV.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven