SWP Talks #25 Happy & Health podcast

1 min

 

SWP Talks #25 Happy & Health podcast

Hoe bevorder je geluk en gezondheid op de werkplek? Deze vraag bespreekt Wietse Walinga met Anca Gosselink van CfPB, David Menkveld van VFM Facility Experts en Laurine de Bruin van Vattenfall.

Een gezonde en gelukkige werkplek, wie wil dat nou niet? Het is echter niet vanzelfsprekend. Experts Anca Gosselink, programmamanager bij Center for People & Buildings, David Menkveld, stategisch adviseur bij VFM en Laurine de Bruin, Directeur vastgoed & FM bij Vattenfall.

Geluk meetbaar maken

De eerste stelling van de podcast is: het is mogelijk om te kwantificeren of je werkomgeving bijdraagt aan geluk en gezondheid. Waarop alle aanwezigen 'eens' antwoorden. Laurine verklaart dat gezondheid makkelijker te meten is dan geluk, "het kan lastig zijn om te meten of de werkomgeving bijdraagt aan geluk, gezondheid daarentegen kun je meten met bijvoorbeeld een WELL-standaard." Ook David was het eens, "je kunt sentiment meetbaar maken door het simpelweg te vragen, of mensen happy zijn, en hoe ze hun workload ervaren."

"Wanneer ben je gelukkig?" vraagt David, "dat ben je volgens mij als je niet alleen gehoord wordt, maar ook gezien. Het duale aan hybride werken maakt dit natuurlijk lastig. Je spreekt en ziet elkaar natuurlijk online, maar niet in de traditionele manier." Dit maakt het volgens David belangrijk om op kleinere schaal in teams met elkaar te praten over dit onderwerp. "Je kan veel meten en veel data verzamelen, maar het is belangrijk om op team niveau ook te kijken naar hoe je die echte real-life kanten goed kan vormen."

Gezondheid

Niemand wil ongezond zijn, maar hoe zet je gezondheid goed op de kaart binnen een organisatie? En hoe zorg je er voor dat medewerkers dit ook opvolgen? "Ik ben steeds bewuster geworden van voeding" geeft David aan, "als je kijkt naar bijvoorbeeld een Vattenfall, en hoe veel mensen daar werk doen, en specifiek de werkzaamheden, en je zet daar tegenover de juiste voedingswaarden. Dan durf ik wel te stellen dat je kan meten wat dat doet met mensen.

Laurine de Bruin sluit zich hier bij aan, "ik denk dat je je hier ook bewust van moet zijn wanneer je praat met je cateraar. Wat is de visie op voeding en hoe ziet dat er uit? Hebben we dezelfde doelen? Hoe kunnen we mensen 'nudgen' naar de juiste keuze?"

Luister hieronder de hele aflevering SWP Talks: Happy & Health, of luister op Spotify!

Delen:

Meer nieuws

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

dinsdag 21 oktober

In een moderne hybride werkomgeving zijn reserveringstools onmisbaar geworden. 

Lees meer

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

maandag 20 oktober

Herken je dat? Een vergadering die moeizaam op gang komt omdat het scherm niet werkt, de microfoon hapert of de verbinding ...

Lees meer

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Live talk over Wellbeing als designprincipe

Live talk over Wellbeing als designprincipe

dinsdag 7 oktober

Onder leiding van Gertrude van den Brink gingen Eva Elias, Floris Schoonderbeek, Meggy Smulders en Lieke Genten in op de ...

Lees meer

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

vrijdag 3 oktober

Een kantoor waar je niet alleen werkt, maar waar je gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als de prestaties die je ...

Lees meer

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

donderdag 2 oktober

Wie zit er nog vijf dagen per week op kantoor? Niemand! De manier waarop we vergaderen is flink veranderd, maar weet jij ...

Lees meer

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

donderdag 2 oktober

'Omarm de onzekerheid.' Dat was het thema tijdens de jaarlijkse Summer Experience van YNNO op 18 september. Een thema waar ...

Lees meer

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

woensdag 1 oktober

Hoe kijk je met nieuwe ogen naar het kantoor waar je misschien al jaren komt? In het E-zine nemen Melvin en Suzan Schalkx ...

Lees meer

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

dinsdag 30 september

HEYDAY Consultancy organiseert op dinsdag 4 november 2025 het Facilitaire Kennisevent 2025, een evenement gericht op facility- ...

Lees meer

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu onmisbaar zijn

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu ...

dinsdag 30 september

In het e-zine 'Hybride Werken' nemen Nick en Sep van YNNO je mee in het belang van leiderschap in hybride werken. 

Lees meer

E-zine 'Hybride Werken'

E-zine 'Hybride Werken'

woensdag 24 september

Hybride werken is niet langer een experiment maar de nieuwe realiteit. In deze editie van ons e-zine ontdek je inzichten, ...

Lees meer

Grootschalige studie Werkwereld 2025

Grootschalige studie Werkwereld 2025

maandag 22 september

Hybride werken is blijvend, maar het fysieke kantoor krijgt een nieuwe betekenis. Uit het rapport Werkwereld 2025 – ...

Lees meer

Slimme inzameling in professionele keukens

Slimme inzameling in professionele keukens

vrijdag 19 september

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers ...

Lees meer

Terug naar boven