SWP Talks #25 Happy & Health podcast

SWP Talks #25 Happy & Health podcast

Hoe bevorder je geluk en gezondheid op de werkplek? Deze vraag bespreekt Wietse Walinga met Anca Gosselink van CfPB, David Menkveld van VFM Facility Experts en Laurine de Bruin van Vattenfall.

Een gezonde en gelukkige werkplek, wie wil dat nou niet? Het is echter niet vanzelfsprekend. Experts Anca Gosselink, programmamanager bij Center for People & Buildings, David Menkveld, stategisch adviseur bij VFM en Laurine de Bruin, Directeur vastgoed & FM bij Vattenfall.

Geluk meetbaar maken

De eerste stelling van de podcast is: het is mogelijk om te kwantificeren of je werkomgeving bijdraagt aan geluk en gezondheid. Waarop alle aanwezigen 'eens' antwoorden. Laurine verklaart dat gezondheid makkelijker te meten is dan geluk, "het kan lastig zijn om te meten of de werkomgeving bijdraagt aan geluk, gezondheid daarentegen kun je meten met bijvoorbeeld een WELL-standaard." Ook David was het eens, "je kunt sentiment meetbaar maken door het simpelweg te vragen, of mensen happy zijn, en hoe ze hun workload ervaren."

"Wanneer ben je gelukkig?" vraagt David, "dat ben je volgens mij als je niet alleen gehoord wordt, maar ook gezien. Het duale aan hybride werken maakt dit natuurlijk lastig. Je spreekt en ziet elkaar natuurlijk online, maar niet in de traditionele manier." Dit maakt het volgens David belangrijk om op kleinere schaal in teams met elkaar te praten over dit onderwerp. "Je kan veel meten en veel data verzamelen, maar het is belangrijk om op team niveau ook te kijken naar hoe je die echte real-life kanten goed kan vormen."

Gezondheid

Niemand wil ongezond zijn, maar hoe zet je gezondheid goed op de kaart binnen een organisatie? En hoe zorg je er voor dat medewerkers dit ook opvolgen? "Ik ben steeds bewuster geworden van voeding" geeft David aan, "als je kijkt naar bijvoorbeeld een Vattenfall, en hoe veel mensen daar werk doen, en specifiek de werkzaamheden, en je zet daar tegenover de juiste voedingswaarden. Dan durf ik wel te stellen dat je kan meten wat dat doet met mensen.

Laurine de Bruin sluit zich hier bij aan, "ik denk dat je je hier ook bewust van moet zijn wanneer je praat met je cateraar. Wat is de visie op voeding en hoe ziet dat er uit? Hebben we dezelfde doelen? Hoe kunnen we mensen 'nudgen' naar de juiste keuze?"

Luister hieronder de hele aflevering SWP Talks: Happy & Health, of luister op Spotify!

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven