Hoe kom je in de vakantiemodus?

Hoe kom je in de vakantiemodus?

Op vakantie zonder werk in je achterhoofd, dat willen we natuurlijk allemaal. Maar de deur dichttrekken met een zorgeloos gevoel is nog een hele kunst.

De switch van drukke weken naar de vrijheid van vakantie is niet altijd makkelijk. Maar een goede zorgeloze vakantie is natuurlijk cruciaal om ook weer opgeladen terug naar werk te gaan.

Waarom vakantie zo belangrijk is

Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom van de Rijksuniversiteit Groningen is duidelijk: af en toe een vrije dag of een vakantie inplannen, is beter voor je gezondheid. Uit haar onderzoek blijkt dat weekenden alleen niet voldoende zijn om op te laden. In landen waar werknemers soms een beperkt aantal vrije dagen hebben, zoals in de VS, lopen mensen meer risico op hart- en vaatziekten als ze lange tijd zonder onderbreking aan het werk zijn.

Zelfs al ben je geen fervente reiziger, dan nog is het een goed idee om je vakantiedagen volledig op te maken. Zo stelt De Bloom dat je ook thuis volledig tot rust kan komen. Natuurlijk is daar de verleiding groter om huishoudelijke klusjes op te knappen of om ’s avonds toch maar zelf te koken, maar de mogelijke reisstress valt wel weg.

Out-of-office

Een belangrijke tip komt van Frederik Anseel, management professor aan de UNSW Business School. Volgens hem zorgt een goede out-of-office voor veel ruimte in je hoofd. Hij geeft 5 stappen om

1. Houd de boodschap kort en geef één contactpersoon op.
2. Wees consequent: mail niet meer als je een out-of-office hebt ingesteld.
3. Stel je auto-reply zo in dat mensen hem maar één keer krijgen.
4. Vermijd grapjes. Je weet niet met welke boodschap mensen mailen.
5. Vermeld een terugkeerdatum en bouw eventueel bufferdagen in

Workation

Een goede vakantie kan je 'herstellen' het is een belangrijk rustmoment voor iedere werknemer. Toch is de 'workation' ook steeds populairder. In een Interview met De Volkskrant vertelt Ulrika Léons, gz-psycholoog bij arbodienstverlener Skils, Zorg van de Zaak, over de risico's van een workation. Een workation moet een vervanging van werken zijn, niet van je vakantie: ‘Dan herstel je niet’, zegt ze. ‘Als je tijdens je vakantie constant het gevoel hebt dat je bereikbaar moet zijn, lukt het niet je werk los te laten. En juist dát is vervelend. Je herstelt namelijk pas als je in het hier-en-nu leeft en niet als je wel vrij bent, maar in je hoofd nog op kantoor zit.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven