Exploitatiekosten kantoren gestegen met 8%

Exploitatiekosten kantoren gestegen met 8%

De kosten van facilitaire dienstverlening stijgen met 8% naar € 530,- per verhuurbare vierkante meter (vvo) exclusief BTW. Dit is de grootste stijging van de NFC index sinds die in 2003 voor het eerst gepubliceerd werd.

Dit blijkt uit de marktoutlook van de Netherlands Facility Cost Index (NFC Index) van de beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN).

Aanwezigheid en elektra

De NFC Index ® kantoren wordt verkregen door de mediaan van de kosten per vierkante meter van alle hoofdactiviteiten van de NEN-EN 15221 op te tellen. In 2022 stegen de kosten van facilitaire dienstverlening met 8% naar 530,- per verhuurbare vierkante meter (vvo), de grootste kostenstijging in bijna 20 jaar. Grootste stijgers binnen de afzonderlijke posten zijn de managementkosten met 17%, kosten voor beveiliging en onderhoud met 11% en kosten voor catering met 10%. Daarnaast zijn de kosten voor warmte en elektra sterk gestegen met 23%. Het verbruik van warmte is wel afgenomen.

De huidige kostenstijging voor facilitaire dienstverlening is de hoogste stijging van de NFC Index sinds die in 2003 gepubliceerd werd. Naar verwachting zullen de kosten verder stijgen. Dit komt vooral door hogere loonkosten en daarmee hogere kosten voor dienstverlening en management.

Lees de hele marktoutlook hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven