SWP Talks #50: Smart Buildings

SWP Talks #50: Smart Buildings

Luister hier de 50ste aflevering van SWP Talks. In deze aflevering spreken Suzan Schalkx, Carina van den Heuvel en Paul van Rijn over de voordelen en leerpunten van Smart Buildings.

Vlnr: Suzan Schalkx, Carina van den Heuvel, Paul van Rijn

Wat maakt een gebouw 'smart'

Het thema 'Smart Buildings' is een veelbesproken onderwerp. Want wat maakt een gebouw slim? Dit is wat Carina en Paul bespreken onder leiding van Suzan Schalkx, Procesmanager bij Bureau vandervorm. Carina van den Heuvel is als Accountexecutive bij Spacewell erg betrokken bij de ontwikkelingen binnen Smart Buildings. Ook heeft de Rijksoverheid gekozen voor Spacewell als partner voor de implementatie van het Workspace Management System. Vanuit die hoek is Paul van Rijn, WorkPlace Consultant bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aanwezig.

De komst van hybride werken heeft volgens Carina veel invloed gehad op het belang van een Smart Building. "Op dagen zoals de dinsdag en donderdag vinden mensen dat het kantoor vol zit. Of in ervaren ze dat in ieder geval zo. Soms kun je met de data aantonen dat er juist voldoende alternatieve plek is, of dat ze misschien inderdaad op andere dagen beter voor hun taken op kantoor kunnen zijn." Juist dat laatste, het gesprek met je medewerkers, is de crux van goed datagebruik vervolgt Carina. "Ik ben er niet van overtuigd dat alleen de data al je problemen op gaat lossen, je moet dit natuurlijk bespreken en overleggen met de gebruikers van je pand. Zo krijg je helder wat er gebeurt en waarom het gebeurt."

Rijksoverheid

De Rijksoverheid wil dat in 2027 elke rijksmedewerker zijn of haar werk kan uitvoeren op een locatie die daar het beste bij past. Na een unieke Europese aanbesteding met dialoogdagen met leveranciers en gebruikerstesten met rijksmedewerkers, heeft de Rijksoverheid gekozen voor Spacewell als partner voor de implementatie van een Workspace Management System (WMS). Paul vertelt in de podcast over zijn ervaring met dit systeem. "Sinds november 2023 maken we bij Het Rijk gebruik van de IOT-omgeving van Spacewell. De data die je ziet, is niet altijd verrassend, maar door het met zijn allen zo te zien, en het zo te kunnen bespreken is het ineens een gedeelde werkelijkheid. Dat helpt deze onderwerpen beter bespreekbaar te maken. Dat is ook een leuk gesprek, dan voelt het echt als een 'slim gebouw'."

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven