Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’ 

3 min

 

<span>Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’</span><span> </span>

De Tuin van Holland heeft op 17 november een praktische gids gepubliceerd die publieke inkopers op weg helpt naar natuurinclusieve catering. 

Publieke inkoop is een krachtige hefboom voor maatschappelijke verandering. Maar hoe benut je deze hefboom effectief als het gaat om duurzame catering? Om organisaties op weg te helpen lanceert De Tuin van Holland in samenwerking met PHI Factory, de gids Inkopen van natuurinclusieve catering — een praktische handleiding voor publieke inkopers die met hun keuzes impact willen maken op biodiversiteit, klimaat en gezondheid. 

De gids wil publieke inkopers inspireren én ondersteunen om hun inkoopkracht in te zetten voor een gezonde bodem, een sterke regio en een voedzame maaltijd. Naast tools en praktische stappenplannen bevat de publicatie inspirerende voorbeelden van organisaties die al natuurinclusieve stappen zetten, zoals de Provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam en het Leiden University Medical Center. De gids kwam tot stand in samenwerking met inkopers, cateraars, beleidsadviseurs en experts uit de cateringmarkt, die hun kennis en ervaring deelden. 

Hefboom voor verandering 

Publieke organisaties kunnen met hun schaalgrootte een flinke impact maken. Door hun inkoop van catering en voedsel hebben ze een unieke positie om de transitie naar een duurzamer voedselsysteem te versnellen. “Wie inzet op natuurinclusief, seizoensgebonden en lokaal eten, draagt direct bij aan een gezond voedselsysteem,” zegt projectleider Sabina Duyvestijn van De Tuin van Holland. “Deze gids helpt inkopers om dat concreet te maken: van duidelijke ambities tot slimme aanbestedingscriteria.” 

Van visie naar praktijk 

De gids bespreekt het volledige inkoopproces: de aanloopfase, de aanbestedings- en selectieprocedure en de uitvoeringsfase. Met voor elke fase checklists, valkuilen, succesfactoren en praktijkvoorbeelden. “Het gaat niet alleen om producten inkopen, maar om een andere manier van samenwerken in de voedselketen: echt van boer tot bord,” aldus Michael van der Meer van PHI Factory. “Door rechtstreeks contact met boeren, cateraars en leveranciers ontstaat transparantie, eerlijke prijsstelling en ruimte voor duurzame innovatie.” 

Praktijkvoorbeeld 

Een van de cases in de gids gaat over het bedrijfsrestaurant van het provinciehuis in Den Haag. Het cateringteam past de uitgangspunten van De Tuin van Holland toe in de dagelijkse praktijk, met aandacht voor biodiversiteit, korte ketens en minder voedselverspilling – met indrukwekkende resultaten.  

“Wat bij ons in het restaurant komt, is voor zo’n 80 procent plantaardig”, vertelt facilitair coördinator Sara McCutcheon. “In 2019 kwam zo’n 23 procent van de inkoop van lokale leveranciers, en inmiddels is dat zo’n 40 procent. Met name hardlopers als brood, zuivel, groente en vruchtensappen komen van biologische producenten dichtbij. Daarbij kijken we breder dan het restaurant: boxen met lokale producten zijn ook beschikbaar als relatiegeschenk.” 

Lancering 

De gids werd op maandag 17 november 2025 gepresenteerd in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag. Tijdens de bijeenkomst ontving gedeputeerde Meindert Stolk het eerste exemplaar. De gids is digitaal beschikbaar via detuinvanholland.nl/natuurinclusiefinkopen 

Over De Tuin van Holland 

De Tuin van Holland streeft naar een hedendaagse, gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken voor iedereen. Samen met boeren, chefs, artsen, beleidsmakers en ketenpartners werkt deze Groene Cirkel van provincie Zuid-Holland aan structurele oplossingen van boer tot bord. Door kennis te delen en samenwerking te stimuleren draagt De Tuin van Holland bij aan de transitie naar een veerkrachtig voedselsysteem dat goed is voor de bodem, het water én de mens. Meer informatie: detuinvanholland.nl 

Over PHI Factory 

Het Rotterdamse adviesbureau PHI Factory ondersteunt organisaties bij het vertalen van de duurzame en circulaire ambities naar praktische projecten en oplossingen en daagt organisaties uit om regeneratief te worden. PHI Factory heeft veel ervaring in de facilitaire- en cateringbranche. 

Delen:

Meer nieuws

<span>Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday</span>

Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday

woensdag 19 november

Draaijer Group en HEYDAY bundelen kracht in één ecosysteem voor de volledige levenscyclus van de werkomgeving.

Lees meer

Blog: Balance@Work

Blog: Balance@Work

dinsdag 18 november

Wanneer op 20 en 21 mei 2026 in de Jaarbeurs in Utrecht de 5e editie van de WorkPlace Xperience wordt gehouden is het ruim ...

Lees meer

Whitepaper: Impact maken met welzijn op de werkplek

Whitepaper: Impact maken met welzijn op de werkplek

dinsdag 18 november

Het belang van welzijn op de werkplek neemt alsmaar toe. Er is meer aandacht voor mentale veerkracht en gezondheid, die ...

Lees meer

Het belang van balans in datacompliancy

Het belang van balans in datacompliancy

vrijdag 14 november

Uit onderzoek onder 1.700 IT-besluitvormers blijkt dat de informatiebeveiliging leiders ’s nachts wakker houdt. Dat ...

Lees meer

Rabobank en Spacewell werken aan datagedreven vastgoedbeslissingen

Rabobank en Spacewell werken aan datagedreven vastgoedbeslissingen

vrijdag 14 november

Farid Azarkan (Director Facilities & Real Estate) en Paula Raijmaker (Manager Vastgoed) van de Rabobank, en John van ...

Lees meer

<span>Op safari in veranderland</span>

Op safari in veranderland

donderdag 13 november

Succesvol veranderen met de kracht van de Big Five. Hierover schreven Kim Los, Hester van Sprang en Arrien Termaat het boek ...

Lees meer

Werkgevers ontevreden over thuiswerkbeleid

Werkgevers ontevreden over thuiswerkbeleid

donderdag 13 november

Uit een onderzoek van de ANWV blijkt dat het aantal werkgevers dat ontevreden is over het thuiswerkbeleid toeneemt. Hierover ...

Lees meer

<span>De 2026-editie van de BNW Index komt eraan</span>

De 2026-editie van de BNW Index komt eraan

woensdag 12 november

Na het succes van de voorgaande edities kondigen Smart WorkPlace en YNNO met trots aan dat de derde editie van de BNW Index ...

Lees meer

FCLTR nieuwe partner Smart WorkPlace

FCLTR nieuwe partner Smart WorkPlace

woensdag 12 november

Daniël Holleman (rechts) en Gijs Wals menen dat de werkomgeving van de toekomst om maximale flexibilteit vraagt. Met ...

Lees meer

Whitepaper: Vier generaties in je organisatie

Whitepaper: Vier generaties in je organisatie

dinsdag 11 november

De whitepaper ‘Vier generaties in je organisatie: verbind medewerkers en verwonder gasten’ onderzoekt hoe je ...

Lees meer

Zo maak je een MFA toekomstbestendig

Zo maak je een MFA toekomstbestendig

dinsdag 11 november

De realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) is een prachtige ambitie, maar ook een complexe uitdaging.

Lees meer

De Dries winnaar van eerste CBRE Sustainability Award

De Dries winnaar van eerste CBRE Sustainability Award

vrijdag 7 november

Tijdens de Klimaattop voor de Gebouwde Omgeving werd op 6 november de eerste CBRE Sustainability Award uitgereikt.

Lees meer

<span>Gastvrijheid begint met persoonlijke aandacht</span>

Gastvrijheid begint met persoonlijke aandacht

maandag 3 november

Wat maakt een werkplek gastvrij? HEYDAY Hospitality en Markteffect hebben om een antwoord op deze vraag te krijgen een representatief ...

Lees meer

Klimaattop Gebouwde Omgeving officieel UITVERKOCHT!

Klimaattop Gebouwde Omgeving officieel UITVERKOCHT!

vrijdag 31 oktober

Met overweldigend enthousiasme vanuit de sector is de Klimaattop GO officieel uitverkocht! Er is een wachtlijst voor als ...

Lees meer

WorkPlace Xperience 20-21 mei 2026: Balance@Work

WorkPlace Xperience 20-21 mei 2026: Balance@Work

vrijdag 31 oktober

De werkomgeving verandert snel door het hybride werken, digitalisering, gezondheid, duurzaamheid en flexibiliteit. Balans ...

Lees meer

DESQUE nieuwe partner Smart WorkPlace

DESQUE nieuwe partner Smart WorkPlace

woensdag 29 oktober

Met de slogan 'Rethink your office' begeleidt DESQUE organisaties bij het realiseren van werkomgevingen die kloppen: plekken ...

Lees meer

SWP Talks #70: Ondernemend samenwerken

SWP Talks #70: Ondernemend samenwerken

woensdag 29 oktober

In de 70ste podcast van SWP Talks vertellen Yvon Olof-van Diemen van de provincie Noord-Holland en Tom de Been van Facilicom ...

Lees meer

Provincie Gelderland nieuwe partner SWP

Provincie Gelderland nieuwe partner SWP

maandag 27 oktober

Farlon Hubner, beleidsadviseur Facilitaire Dienstverlening bij de provincie Gelderland, licht de aansluiting bij Smart WorkPlace ...

Lees meer

Genomineerden CBRE Sustainability Award bekend

Genomineerden CBRE Sustainability Award bekend

vrijdag 24 oktober

Koplopers die vandaag het verschil maken in vastgoedverduurzaming moeten vaker in de schijnwerpers komen te staan. Dat is ...

Lees meer

Werk mee aan een toekomstbestendige zorgsector

Werk mee aan een toekomstbestendige zorgsector

vrijdag 24 oktober

Door de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 te ondertekenen, draag je bij aan de zorg van de toekomst: duurzaam, gezond en veerkrachtig. ...

Lees meer

Terug naar boven