Technologie belangrijkste trend in facilitaire markt

Technologie belangrijkste trend in facilitaire markt

De inzet van technologie is nu en de komende jaren de nummer één trend in de facilitaire markt.

Dit blijkt uit het Facility Management Marktonderzoek 2017 dat door FMN – de beroepsvereniging voor het facilitaire domein – en Twynstra Gudde is uitgevoerd en begin dit jaar werd gepubliceerd. Technologie, zo blijkt uit het marktonderzoek, is dit jaar de belangrijkste trend. De voorspelling uit het marktonderzoek 2014 komt daarmee uit. Ook voor 2020 verwachten de respondenten dat technologie nog steeds de belangrijkste trend is. Big data analytics, werkpleksensoren, internet of things, robotica, 3D-printing en artificial intelligence gaan een steeds grotere rol spelen in het facilitaire werkveld. Organisaties die niet op technologische veranderingen inspelen, dreigen de boot te missen.

Internet of Things

Zo kan Internet of Things een vlucht nemen voor zelfsturende en automatisch geprogrammeerde werkplekken of voorraadbeheerssystemen. Of de goudmijn aan data met gebruiksgegevens waar de Facility Manager op zit, kan worden aangewend door middel van Big Data Analytics. Bijvoorbeeld om afval te kunnen reduceren, energie te besparen of werknemers een gepersonaliseerd voedingsadvies te bieden. Het gaat erom inzicht te krijgen in wensen en behoeften op basis van de beschikbare informatie. Data echt bruikbaar maken is hier de grootste uitdaging.

Weerbaarheid

Na technologie is ‘wend- en weerbaarheid’ de belangrijkste trend om op in te zetten, blijkt uit het onderzoek. Het wordt voor facilitaire organisaties steeds belangrijker om te kunnen meebewegen met de klant, juist in een tijd waarin de wereld complexer wordt en veranderingen steeds sneller gaan. Men moet nog beter weten wat de klant wil, waar hij naartoe beweegt en de bedrijfsvoering zo inrichten dat men hier snel op kan inspelen.

Kostenmanagement

Kostenmanagement en –reductie – jarenlang de nummer één trend – is gedaald naar een derde positie. FMN-voorzitter Natalie Hofman herkent dit ook in de markt: “Natuurlijk, in de eerste plaats gaat het economisch beter, maar vanuit FMN hebben we de afgelopen jaren ook een helder pleidooi gehouden om facilitaire bestedingen niet alleen als een kostenpost te zien, maar ook als een investering in werknemerstevredenheid, klantbeleving en klanttevredenheid.” Ook adviseur Joke Veenstra van Twynstra Gudde bevestigt dit beeld: “Er wordt een bredere focus verwacht van de facility manager, waarin een balans wordt gezocht tussen de sociale, milieu- en economische aspecten.”

In onderstaande figuur is te zien hoe het vakgebied Facility Management zich gedurende de laatste veertig jaar heeft ontwikkeld.

Technologie belangrijkste trend in facilitaire markt

De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in de publicatie ‘De Nederlandse facility management markt 2017, een overzicht van cijfers, trends en ontwikkelingen’. Zie hier voor meer info. 

Bron: Twynstra Gudde / FMN

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven