BYOE doet markt kantelen

BYOE doet markt kantelen

Huh? Bring Your Own Device kennen we. Moeten we nu weer zelf iets meebrengen naar de werkomgeving van onze organisatie? Ja, maar deze ontwikkeling is echt revolutionair! En zorgt voor een radicale kanteling van de markt. 

Met deze ontwikkeling worden alle overheidsdoelstellingen gehaald. En als we het slim en samen doen ook nog veel eerder dan we in Parijs hebben afgesproken. Want die E staat voor Energy. Bring Your Own Energy.

Samen organiseren

Als we dit samen organiseren kun je zelf bepalen welke bron je wilt gebruiken om de energie op te wekken die jij tijdens je werk gebruikt. Dat kunnen de panelen op je dak zijn. De molens die je samen hebt geplaatst. De hometrainer die je thuis of bij Basic-Fit gebruikt. Basic-fit als energieleverancier. Er komen nieuwe ‘tankstations’. Albert Heijn levert ‘Energy Drinks 2.0’. Bol.com levert batterijen inclusief mobiele telefoon. Provincies en steden zetten bewonerscoöperaties op. Bedrijventerreinen en campussen worden zelfvoorzienend. Douwe Egberts en RICOH leveren automaten zonder stekker. En verkleinen hun CO2-footprint drastisch als ze de juiste keuze maken. Je laptop levert energie aan de verlichting op je werkplek en de hoogteverstelling van je werktafel en stoel. Wow!

Bewustwording

Natuurlijk leveren we misschien individueel niet meteen genoeg niet-fossiele energie om in alle behoeften te voorzien. Maar we gaan er zeker anders over denken als we zelf verantwoordelijk zijn om zuinig om te gaan met wat we gebruiken. En het dwingt de aan de werkomgeving leverende fossiele energie bedrijven te kantelen. Immers, als de batterij van de laptop, auto of mobiele telefoon leeg is, moeten we ook zelf nieuwe mobiele energie kopen. Als we als medewerker zelf kunnen kiezen waar we onze energie inkopen voor ons werkproces, worden we ons bewuster van onze macht als gebruiker van energie. Het plannen van energieverbruik dwingt ons tot andere oplossingen. Versnelling van het tegengaan van verspilling is het gevolg. Zoeken naar alternatieven bij collega’s of andere organisaties in de buurt geeft ons meer kennis over slim en circulair werken.

#VanFossieleEnergieLos

De impact van BYOE is echter veel groter dan zelfs Jeremy Rifkin kan voorzien. Het GRID voor energie kantelt. Gebruikers van energie zijn veel minder afhankelijk van de grote energiebedrijven. Deze krijgen een andere rol. De afhankelijkheid verdwijnt als de vraagzijde zich letterlijk en figuurlijk gaat mobiliseren. De energiebedrijven zullen dus hun kennis van energie-opwekking en distributie gaan verkopen. Gaan gebruikers helpen slimme keuzen te maken die de gezondheid van de werkomgeving verbetert. En als dat gebeurt zul je zien dat de energietransitie niet alleen een #VanGasLos operatie wordt, maar ook een #VanFossieleEnergieLos operatie.

Bring Your Own Energy! 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven