Niet genoeg koppeling van data bij Smart Buildings

Niet genoeg koppeling van data bij Smart Buildings

Tijdens de Round Table bij CSU in Utrecht spraken diverse experts over Smart Buildings. Diane van Dijk, commercieel directeur bij CSU gaf haar inzichten op Smart Buildings.

Wat doet een Smart Building?

Een Smart Building ondersteunt je gebruikers in het zo goed mogelijk gebruiken van ruimte, laat je het vastgoed beter begrijpen én het gebouw beter sturen op basis van bezetting en benutting, met die uitspraak opent de Round Table. Ook Diane van Dijk van CSU ziet die voordelen: “Daarnaast zorgen we dankzij slimme gebouwen voor optimalisatie van het klimaat. Een slim gebouw richt zich niet op één pijler, maar verschillende. Het moet de gebruiker comfort bieden.”

Koppeling

Volgens Van Dijk is er veel data beschikbaar, maar is de koppeling nog niet goed genoeg. “Ook zijn er gebouwen, zoals Han al aangeeft, met een ouderwetse infrastructuur en waar we zelfs niet weten wat de energiebehoefte of -opwekking is. Complexere vraagstukken dan energie blijven dan ook onbelicht in die gebouwen.” Vaak is er dus wel data aanwezig, maar gefragmenteerd. Als organisaties deze informatie koppelen en verbindingen kunnen maken, dan pas gebruik je je smart building optimaal.

Maar ontbreekt er verder nog iets in de werkomgeving, waar een Smart Building in kan voorzien? Van Dijk vertelt dat slimme gebouwen steeds meer bijdragen aan het vergroten van werkplezier en welzijn. “Er zijn verschillende manieren om effectief in te spelen op gebruikersgeluk, zoals het voorspellen van catering, de schoonmaak van werkplekken en een comfortabel klimaat. We ontdekken trends, over ruimtes die het meest worden gebruikt. Ook ontdekken we bijvoorbeeld dat het in een hoek van een van onze panden erg koel is, terwijl het verderop in het gebouw weer veel warmer is. Op al deze situaties kan facilitair inspelen. Dat draagt verder bij aan gebruikersgeluk.”

Benieuwd naar het hele round table verslag? Lees deze hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven