Elektrische auto’s nog aantrekkelijk voor zakelijke markt?

Elektrische auto’s nog aantrekkelijk voor zakelijke markt?

Zijn elektrische auto’s nog interessant voor Nederlandse fleetmanagers en zakelijke rijders nu de overheid de bijtellingsregels heeft veranderd? Daarover vindt op 24 maart op de Automotive Campus een debat plaats.

De titel van het debat, georganiseerd door FIER Automotive & Mobility en de Automotive Campus in Helmond, laat weinig twijfel over hoe de organisatoren erover denken: ‘Elektrische auto’s in de zakelijke markt: van bijtellingsvoordeel naar nadeel’.

Een belangrijke rol in het debat speelt de verhoging van de bijtelling voor elektrische auto’s die vanaf 2020 van kracht wordt. Daarbij wordt het percentage bijtelling verhoogd van 4% in 2019 naar 8% in 2020 tot – stapsgewijs – 22% in 2026. Ook wordt de bovengrens verlaagd van 50.000 euro in 2019 naar 45.000 in 2020 en 40.000 in 2021.

FIER liet daarop de effecten van de beleidswijziging analyseren en in een internationale context plaatsen. Het onderzoek ‘Elektrische auto’s in de zakelijke markt: Van bijtellingsvoordeel naar nadeel’ laat zien dat de veranderingen in de bijtellingsregels, elektrisch rijden, voor medewerkers met ‘een auto van de zaak’, oninteressant maakt. In 2019 reeds voor de duurdere elektrische auto’s en in 2020 en daarna ook voor de goedkopere autosegmenten. De verwachting van de onderzoekers is dat hierdoor de verkoop sterk zal terugvallen.

Inmiddels heeft minister Stientje van Veldhoven begin februari bekend gemaakt dat kopers van een elektrische auto vanaf 1 juli 2020 een subsidie van 4000 euro krijgen voor een nieuwe auto en 2000 euro voor een tweedehandsmodel. De site Duurzaam Bedrijfsleven legt hier uit, wat dit betekent.

Aan het debat op 24 maart nemen de volgende mensen deel:

  • Maarten van Biezen, Bestuurslid van de Vereniging Elektrisch Rijders (VER)
  • Bert Klerk, voorzitter Nationale Agenda Laadinfrastructuur
  • Robert van den Hoed, Lector Energie en Innovatie aan de HvA
  • Edwin Bestebreurtje, partner bij FIER Automotive & Mobility

Opgeven voor het debat kan hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven