Het duurzame busje voor bouwer en FM-er

Het duurzame busje voor bouwer en FM-er

Hij is aantocht: de emissievrije bedrijfswagen. Want de waterstofbedrijfswagen Crafter HyMotion is vrijwel productierijp, zegt producent ervan Volkswagen.

Een maand na de presentatie van de elektrisch aangedreven e-Crafter, stelt Volkswagen Bedrijfswagens de eveneens lokaal emissievrije Crafter HyMotion voor. Bij dit model krijgt de elektromotor zijn energie van een waterstof-brandstofcel. De Crafter HyMotion is nog wel een concept, maar is volgens de Duitse autoproducent vrijwel productierijp.

De Crafter HyMotion is ontworpen om grote afstanden te kunnen overbruggen zonder daarbij schadelijke gassen uit te stoten. De recent gepresenteerde, elektrisch aangedreven e-Crafter is met name geschikt voor stadsdistributie. Hoe groter de af te leggen afstand, des te interessanter brandstofcelaandrijving wordt, zeker voor just-in-time leveringen. 

Dat zit hem in de ruime actieradius en in het feit dat tanken weinig tijd kost. Bovendien is het laadvermogen van de Crafter HyMotion gelijk aan dat van de dieselmodellen.

Actieradius: ruim 500 km

De tanks van de Crafter HyMotion hebben een capaciteit van 7,5 kg waterstof. Daarmee heeft de 4,2-tons bestelwagen een actieradius van ruim 500 km. In vergelijking tot de 35,8 kWh lithium-ion batterij van de e-Crafter, heeft de HyMotion een kleiner exemplaar met een capaciteit van 13,1 kWh. Het brandstofcelsysteem levert 30 kW en fungeert als range extender. De Crafter HyMotion maakt gebruik van dezelfde 100 kW elektromotor en transmissie als de e-Crafter. De Crafter HyMotion verbruikt 1,4 kg waterstof per 100 km. Een tankstop duurt 4 minuten.

Brandstofcelaandrijving zoals in de Crafter HyMotion is aanzienlijk duurder dan elektrische aandrijving. Volkswagen verwacht echter dat dat de productiekosten voor dit systeem per 2025 aanzienlijk lager zullen zijn. Rond die tijd zal de verkrijgbaarheid van waterstof ook veel beter zijn dan nu. Dat betekent dat de infrastructuur de komende jaren uitgebreid moet worden. Als bijvoorbeeld het aantal stations in Duitsland tussen 2025 en 2030 zoals verwacht toeneemt tot 1.000, zou dat genoeg zijn voor de commerciële doorbraak van brandstofcelaandrijving. Volkswagen Bedrijfswagens is daar met modellen als de Crafter HyMotion dan klaar voor.

Bron: Volkswagen

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven