4 oktober 2019: BIM4ALL wil met Madaster-trainingen gebruik materialenpaspoorten stimuleren

BIM-expertisebureau BIM4ALL start op 4 oktober 2019 in samenwerking met Smart WorkPlace partner Madaster met Madaster trainingen om de implementatie van materialenpaspoorten in de bouw te vergemakkelijken.

Gebouweigenaren, financiers, ontwerpers, leveranciers en aannemers leren tijdens deze training hoe men met BIM-modellen eenvoudig een materialenpaspoort kan verkrijgen. De veelomvattende informatie in een materialenpaspoort vergemakkelijkt (her)gebruik van duurzame materialen en stimuleert circulair bouwen. 

Afval is materiaal zonder identiteit

Madaster fungeert als een online bibliotheek, waarin materialen en gebouwen worden gedocumenteerd, net zoals verkaveling en grondbezit bij het kadaster. Vanuit het Madaster platform kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Een materialenpaspoort bevat veel informatie over de kwaliteit, herkomst en locatie van materialen en geeft inzicht in de circulariteitswaarde van een gebouw. Dit maakt duurzaam (her)gebruik van materialen eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval. Een gebouw wordt zo een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen. 

Van BIM-model tot materialenpaspoort

Bouw Informatie Modellering (BIM) is een werkmethodiek die in de bouwsector frequent wordt ingezet. Aan elk element in een BIM-model is data gekoppeld. Hierbij kan gedacht worden aan de exacte afmetingen maar ook aan kernmerken van een element, zoals brandveiligheid en draagfuncties. In het begin van het bouwproces wordt er vooraf veel tijd en energie ingestoken om een goed en betrouwbaar BIM-model op te stellen. Maar wanneer het bouwproces is afgerond en het project wordt opgeleverd, wordt het BIM-model vaak niet ten volle potentie (her)gebruikt. Terwijl er juist veel nieuwe toepassingen ontstaan door hergebruik van deze data. Een voorbeeld hiervan is het inrichten van het materialenpaspoort van Madaster. 

BIM4ALL adviseert, coördineert en traint architecten, aannemers, ontwikkelaars, installateurs, ingenieursbureaus en onderwijsinstellingen op het gebied van BIM. In samenwerking met Madaster is een training ontwikkeld, zodat deelnemers leren hoe elementen in het BIM-model kunnen worden gekoppeld aan een materialenpaspoort, binnen de beveiligde omgeving van het Madaster platform.  

De trainingen

De trainingen worden verzorgd op het hoofdkantoor van BIM4ALL in Rijssen, maar ook bij de klant op locatie. Ze worden aangeboden aan een maximaal aantal van 8 personen per training, zo is er ruimte voor interactie, vragen en persoonlijke begeleiding. Dit maakt dat de trainingen altijd aansluiten bij de praktijk van de deelnemers. Na het behalen van de training, ontvang men een certificaat. De trainingen worden aangeboden door BIM4ALL en de eerste training staat gepland op vrijdag 4 oktober 2019. 

Voor meer informatie over de training, neem contact op met Robbert Evers, trainer bij BIM4ALL, of bekijk de inhoud van de training op de website https://www.bim4all.com/trainingen/madaster-platform.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

vrijdag 4 oktober 2019permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven