Alfa-college als eerste Nederlandse onderwijsinstelling aan de slag met Madaster Educatie 

Alfa-college als eerste Nederlandse onderwijsinstelling aan de slag met Madaster Educatie 

Het Alfa-college gaat als eerste Nederlandse onderwijsinstelling aan de slag met het educatieplatform van Smart WorkPlace partner Madaster. Studenten kunnen nu bestaande gebouwen inventariseren en toetsen op circulariteit.

Het Alfa-college heeft in haar strategisch beleid een duidelijke visie op circulariteit, energie en duurzaamheid. De koersuitspraak ‘Samen creëren we meer waarde voor een betere wereld’ ligt aan de basis voor de aanpak van de revitalisatie van het gebouw aan de Voltastraat 33 in Hoogeveen. Omdat ook het (techniek) onderwijs nauw betrokken wilde worden bij circulair bouwen, is in samenwerking met N.I.C.E. (Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie) en de Hanzehogeschool een traject gestart waarin het vooral om ‘pionieren’ ging. Hieruit ontstond ook de wens om Madaster Educatie te integreren in het huidige onderwijs van meerdere MBO-opleidingen en als onderdeel van een cursus voor het bedrijfsleven, die door het Alfa-college wordt aangeboden. 

Speciaal voor onderwijsdoeleinden heeft Madaster een online educatie omgeving ontwikkeld. Opleidingen die van de Madaster edu-omgeving gebruik willen maken, kunnen een account voor hun studenten aanmaken. Hiermee kunnen de studentdossiers worden aangemaakt en (centraal) beheerd. De studentomgeving wordt tegen een gereduceerd tarief aangeboden ten opzichte van het reguliere Madaster aanbod. Zo kunnen studenten de brug slaan tussen theorie en praktijk en van hun eigen ontwerpen een materialenpaspoort generen en bijvoorbeeld testen op circulariteit. 

Alco Otten, docent bouwkunde bij het Alfa-college, is enthousiast over de samenwerking: “Het toepassen van Madaster Educatie in een werkelijke projectopdracht met een koppeling van theorie en praktijk is een schitterende leervorm voor studenten.” Hetzelfde geldt voor Sander Beeks, Business Support bij Madaster: “Het Alfa-college begrijpt als geen ander dat eindeloos wikken en wegen de circulaire economie niet dichterbij brengt. We moeten actie ondernemen om de volgende stap te zetten.”

Het Alfa-college is een christelijk ROC met vestigingen in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg. Het Alfa-college leidt circa 15000 studenten op tot mensen die weten wie ze zijn, tot goede burgers en tot goede vakmensen. Het Alfa-college stimuleert de studenten en medewerkers om samen met regionale partners een bijdrage te leveren aan een uitdagende leeromgeving, een sterke regio en een duurzame en rechtvaardige wereld. Studenten kunnen bij het Alfa-college terecht voor een MBO-opleiding, educatief traject, een bedrijfsopleiding, cursus of maatwerk. 

Foto: Artist impression van het Alfa-college in Hoogeveen. Naar verwachting is de revitalisatie eind 2020 afgerond.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven