De mogelijkheden van verlichting op kantoor

De mogelijkheden van verlichting op kantoor

Het overgrote deel van de bedrijven heeft nog genoeg stappen te zetten als het om verduurzaming op de werkvloer aankomt. Maar hoe kun je verlichting gebruiken om te verduurzamen?

Bij zeven procent van de bedrijven staat verduurzaming zelfs (nog) helemaal niet op de agenda. Slechts 38 procent van de bedrijven is momenteel actief bezig met energiebesparende maatregelen.

Tijd en kosten

Maar waarom is zo’n groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven nog niet actief bezig met energiebesparende maatregelen? De belangrijkste reden is het kostenaspect: volgens vijftien procent van de werkende Nederlanders is verduurzamen te duur voor zijn werkgever. Verder geeft dertien procent aan geen tijd te hebben, gevolgd door een gebrek aan noodzaak en een gebrek aan kennis.

Als werkend Nederland denkt aan mogelijke energiebesparende maatregelen op zakelijk gebied, dan kiest 51 procent voor het uitzetten van apparaten die niet gebruikt worden. Ook denken zij te kunnen verduurzamen in en om bedrijfsruimtes door het gebruik van juiste verlichting en het zelf opwekken van energie door bijvoorbeeld zonnepanelen.

Verlichting

Ondanks dat volgens de Nederlandse werknemers verlichting in de top drie van energiebesparende mogelijkheden valt, maakt slechts één op de vijf bedrijven volledig gebruik van LED-verlichting. Verlichting maakt ongeveer dertig procent uit van de energierekening van commercieel en maatschappelijk vastgoed. En met LED valt daar nog vijftig tot tachtig procent winst te behalen.

Volgens Anne-jaap Deinum, Directeur bij Fedet, liggen subsidies en de bijdragen van de overheid gevoelig, "Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers vindt dat de overheid faalt in de verduurzaming van ons land. Zij vinden ook dat de overheid meer moet doen om de energietransitie naar duurzame energie binnen het bedrijfsleven te bevorderen." Toch zijn er wel mogelijkheden "Momenteel is ongeveer de helft van de kantoorgebouwen in Nederland voorzien van LED-verlichting. Dit is een bewezen en rendabele technologie. Er zijn wel bestaande regelingen waar men nog gebruik kan van maken, zoals de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) om maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Het is momenteel echter niet mogelijk om deze subsidie aan te vragen, omdat het budget op is. Oorspronkelijk zou de nieuwe ronde in januari 2024 opengaan, maar om de verduurzaming te stimuleren, opent de regeling al in september 2023. Natuurlijk zou het ook mooi zijn als de overheid met een regeling komt om vooral de energiebesparing te blijven stimuleren, maar inmiddels is de fase van dwang aangebroken."

Lees de volledige kennistest uitgevoerd door 'Met LED kan het' online op hun website.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven