Meer happiness en altruïsme tijdens werk nodig 

Meer happiness en altruïsme tijdens werk nodig 

Tijdens Unleash, het internationale HR-event in de RAI over de toekomst van werk en door HR gebruikte technologie, sprak Smart WorkPlace met de boeddhistische monnik Matthieu Ricard. 

Matthieu Ricard werd in 2009 beschouwd als de gelukkigste persoon op aarde. Hij was de persoonlijk vertaler van de veertiende Dali Lama. Na zijn promotie verhuisde hij naar Kathmandu (Nepal) en werd monnik. Hij spreekt vaak op het World Economic Forum en bij TED. Schrijft boeken en verhuurt zichzelf als spreker om zijn stichting van fondsen te voorzien. Voorafgaand aan zijn key-note voor Unleash spraken we met hem over zijn visie op werk.

Meer impact maken

“Skip the word ‘business!”, roept hij als ik vraag naar de relatie tussen altruïsme en de business world. Zijn visie is dat elke dag het waard moet zijn om te leven. Het maakt niet uit in welke rol je zit. Met de huidige technologie is het ons gegund veel meer impact te maken. Het heeft ons meer macht en invloed gegeven. De revolutie van angst en negativisme naar goedheid en altruïsme wordt er door gevoed. We merken dat aan veel ontwikkelingen om ons heen. Het is niet langer de ‘business’ van vandaag die ons gedrag bepalen. Steeds meer richten we ons op de toekomstige generaties. Op sociale en maatschappelijke vraagstukken. De toepassing in het bedrijfsleven richt zich dan op samenwerking en partnerschap. Digitalisatie is daarbij niet meer dan gereedschap, welke verstandig gebruikt moet worden. 

'Altruconomy'

Matthieu stelt dat winst-denken en altruïsme heel goed gecombineerd zouden kunnen worden tot een ‘Altruconomy’. De Sustainable Development Goals van de United Nations zijn er een mooi voorbeeld van. De coöperatieve Mondragon Bank in Spanje is inspirerend. Ook de manier waarop het land Bhutan geregeerd wordt, verdient meer aandacht. Over mediteren op de werkplek mag wat Ricard betreft niet te simpel worden gedacht. Mediteren is “Training your mind to become a better person”. 

“Something needs to be at stake”, stelt hij afsluitend. De behoefte aan een echte sociale verbinding tussen mensen in een organisatie is het argument voor meer happiness en altruïsme in de werkomgeving. 

Kijk hier voor meer informatie over Matthieu Ricard op of luister naar zijn podcast over de Altruist Revolution.

Bron: Smart WorkPlace

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Fred  Kloet

Fred Kloet

Directeur SWPi, Smart WorkPlace International

»

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven