Ruim een derde van vrouwen met overgangsklachten wil meer begrip en steun leidinggevende

Ruim een derde van vrouwen met overgangsklachten wil meer begrip en steun leidinggevende

Van alle vrouwen met overgangsklachten geeft 34% aan meer behoefte te hebben aan begrip en ondersteuning van de leidinggevende. Dat blijkt uit het TNO Rapport De overgang: klachten en de invloed op het werk.

Daarnaast heeft 18% van de vrouwen met klachten behoefte aan meer begrip/ondersteuning van overige professionals en 15% van collega’s. Vier op de tien vrouwen met klachten heeft geen behoefte aan (meer) ondersteuning of begrip over de klachten op het werk. Vrouwen met regelmatig klachten hebben vaker behoefte aan begrip en/of ondersteuning van een bedrijfsarts dan vrouwen met soms klachten.

Invloed overgangsklachten op werk

Ruim de helft van de vrouwen in menopauze geeft aan dat de overgangsklachten van invloed zijn op het werk. Bij vrouwen met regelmatig klachten geeft een op de negen aan dat de klachten van invloed zijn op het werk, en hiervan ondervindt bijna een kwart dagelijkse de impact van de klachten op het werk. Twee op de drie vrouwen met regelmatig overgangsklachten kan het werk minder goed uit voeren door de klachten en een op de twee vrouwen met regelmatig klachten ervaart ongemakkelijke situaties op het werk vanwege de klachten. Vrouwen die soms klachten ervaren rapporteren dezelfde problemen (werk minder goed uitvoeren, ongemakkelijke situaties op het werk) maar de omvang van hun problemen is geringer.

Gesprek over overgang op werk

Ruim 40% van alle vrouwen geeft aan dat er nooit wordt gesproken over de overgang. Van de vrouwen in de menopauze en met regelmatig overgangsklachten geeft een op de vijf aan dat er regelmatig tot vaak over de overgang op het werk wordt gesproken, en vier op de tien geeft aan dat op het werk soms over de overgang wordt gesproken. Twee op de drie vrouwen bespreekt haar klachten op het werk, voornamelijk met enkele collega’s. Overgangsklachten worden nauwelijks besproken met een bedrijfsarts of een andere professional. Overgangsklachten worden vaker besproken op het werk door vrouwen met regelmatig klachten dan vrouwen met soms klachten.

Click hier voor een factsheet met de belangrijkste uitkomsten.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven