Iconische Chinese bibliotheek van Nederlands bureau in top 10 van 2017

Iconische Chinese bibliotheek van Nederlands bureau in top 10 van 2017

Je hebt bibliotheken en je hebt iconische bibliotheken. Het Nederlandse architectenbureau MVRDV heeft in het Chinese Tianjin een bibliotheek in die tweede categorie ontworpen, die afgelopen jaar in gebruik is genomen.

Het Rotterdamse MVRDV – bekend van de Markthal – heeft de Tianjin Binhai Library in samenwerking met lokale architecten TUPDI voltooid. Het is een 33.700m2 cultureel centrum met een lichtgevende bolvormige auditorium waar van vloer tot plafond een boekenkasten-cascade is gerealiseerd.

Immense boekenplank

Waar de grote bol bij binnenkomst direct alle aandacht trekt, is de golvende boekenplank misschien wel de belangrijkste ruimtelijke toepassing van het gebouw. Deze immense boekenplank en wordt zowel gebruikt om de ruimte in te kaderen als om trappen, stoelen, het gelaagde plafond en zelfs lamellen aan de gevel te creëren.

Iconische Chinese bibliotheek in top 10 van 2017

Wereldwijd gewaardeerd

Wereldwijd heeft het bijzondere ontwerp de aandacht getrokken, want de Tianjin Binhai Library is door zowel de BBC en Architectural Digest uitgeroepen tot een van de mooiste gebouwen van 2017.

Nick Mafi, Associate Editor van AD schrijft: "Geen enkele bibliotheek ter wereld is te vergelijken is met de Tianjin Binhai Library. De verbluffend mooie structuur is opnieuw een bewijs van de kracht van dit boeiende Nederlandse architectenbureau. De geheel witte ruimte, die een kathedraalachtige kwaliteit heeft, beschikt over golvende rijen boeken waar bezoekers tussen verschillende planken door kunnen lopen. De energie van de bibliotheek komt echter niet van de boeken of de golfachtige planken, maar eerder van het bolvormige oog in het midden van het gebouw."

Ga voor meer informatie over de bibliotheek en andere gebouwde hoogtepunten van het jaar naar Architectural Digest here en BBC Culture via deze link.

Bron: MVRDV

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven