Het Binnenhof volledig 3D in kaart gebracht

Eén van de bekendste gebouwen van Nederland, het monumentale Binnenhof in Den Haag, is toe aan renovatie. Daarvoor heeft Root BV in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) een 3D-BIM gemaakt.

Het eindresultaat is iets om trots op te zijn en is niet eerder op deze schaal vertoond. In de filmdocumentaire 'Het Binnenhof volledig 3D in kaart. Scan to BIM op het hoogste niveau.' is deze complexe opdracht in beeld gebracht.

Omdat actueel archiefmateriaal van het Binnenhofcomplex ontbrak of onvolledig was, is het Binnenhof volgens de laatste BIM-standaard in kaart gebracht. Het 3D-BIM geeft voor het RVB, én voor onder meer architecten, constructeurs, aannemers en installateurs die met dit plan aan de slag gaan, een duidelijk beeld van de bestaande toestand. 


3D-puntenwolk uit een high-end laserscanner

Van het kleinste ornament tot overzicht van het geheel, zoals de grote vergaderzaal: het staat allemaal in de 3D-laserscans en het 3D-BIM. Om dit complexe geheel tot een werkbaar 3D-BIM te kunnen vormen is gebruik gemaakt van een speciale modelleertechniek. “Met het BIM-model willen wij inzicht krijgen in de actuele situatie”, geeft Nicole Verblakt, procesmanager bij Rijksvastgoedbedrijf, aan. “Zeker gezien het feit dat het een monument is: dan heb je te maken met scheefstanden, met verzakkingen, met niveauverschillen. Een 3D-model geeft daarin heel goed inzicht.”

In deze video is een documentaire (15 minuten) te zien over deze voorbereiding. Kijk hier voor meer informatie over het bijzondere project.

Bron: Root

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven