Pairing is het nieuwe samenwerken bij coworking

Pairing is het nieuwe samenwerken bij coworking

Coworking is booming, en dat zorgt voor nieuwe samenwerkingen. Volgens SWP-partner Colliers International gaat ‘pairing’ Nederland dit jaar veroveren.

Vanaf 2015 is het aantal ruimten om te coworken fors gegroeid. Neem Amsterdam: hier is het aantal locaties in drie jaar tijd gegroeid van 59 naar 95 en qua oppervlakte van ruim 160.000 m2 naar bijna 300.000 m2. Onze hoofdstad staat inmiddels in de top drie van steden met het hoogste aantal coworking-ruimten in Europa. En het einde van de groei is nog lang niet in zicht. Ook niet in de rest van Nederland. Op termijn kan het marktaandeel afhankelijk van de stad stijgen naar 10 tot 20 procent.

Verhuurder

Tegelijkertijd is het matchen van de vraag naar kantoorruimte en de beschikbaarheid ervan voor de vastgoedmanagers bij bedrijven de laatste jaren alleen maar moeilijker geworden. Vaak lopen standaard huurcontracten (veel) langer door dan de businessplannen van een organisatie. En is er in Nederlandse kantoren vooral piekdrukte op dinsdag en donderdag en extreme leegstand van werkplekken op woensdag en vooral vrijdag.

Drie vormen van pairing

Een nieuwe, onverwachte samenwerkingsvorm is de reactie op deze trends: pairing. Bij pairing vervaagt de scheidslijn tussen klassieke huurcontracten en coworking-contracten. Niet langer huurt een bedrijf losse werkplekken bij een aanbieder van dit soort concepten, ze trekken hier samen in op. Dit kan in drie verschillende vormen.

  1. De corporate verhuurt een deel van het kantoor onder aan de coworking aanbieder.
  2. De coworking-aanbieder sluit een langdurig huurcontract af met de corporate
  3. Beide partijen worden samen hoofdhuurder en maken onderling afspraken over de verdeling. Op deze manier ontstaat een mix van single tenant aangevuld met een coworking zone die geschikt is voor multi- tenant gebruik.

Flexibiliteit

Het voordeel voor de corporate is dat er voor de vaste kern van medewerkers die altijd op kantoor zijn gegarandeerd plek is. En dat de meer flexibele schil van medewerkers toegang heeft tot extra ruimte als dat nodig is. Ook kan de corporate de wekelijkse piekbezetting opvangen met werkplekken en vergaderruimtes in de coworking ruimte. Voor gebruikers van coworking ruimtes levert dit werkplekken in steden waar het neerzetten van een zelfstandige coworking ruimte risicovol is.

Pairing is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die een landelijke dekking willen hebben en geen kritische massa aan medewerkers hebben die eigen huisvesting rechtvaardigen. Of bedrijven die sterk project gedreven zijn. Organisaties als a.s.r., EY, Deloitte en ING onderzoeken of experimenteren nu al met pairing, aldus Colliers International, lees hier de gehele whitepaper van de hand van SWP-expert Harold Coenders

CO3

Smart WorkPlace doet samen met ISS en Solved onderzoek naar coworkingsconcepten: welke sectoren en beroepen zochten elkaar in welk concept op en waarom daar? Dat gebeurt in het jaarlijkse marktonderzoek Commerciële Coworking Concepten, ook wel CO3. Dat levert een overzicht op van eigenschappen van de werkomgeving, geleverde diensten en huurvoorwaarden, alles in een matrix waarin het aanbod door onafhankelijke experts in kaart wordt gebracht. Kijk hier voor meer informatie. 

Bron: Colliers International

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven