Het goede leven maakt het goede werken mogelijk

Het goede leven maakt het goede werken mogelijk

Het goede leven maakt het goede werken mogelijk. Dat is volgens Smart WorkPlace in Gids 2020 een belangrijk thema. Omdat hotels en coworking concepten dit snappen spelen zij in de werkomgeving een belangrijke rol.

De wereld van de werkomgeving kan volgens Gids 2020 veel leren van de hotellerie. Zij zijn namelijk bij uitstek gericht op de vervulling van persoonlijke behoeften, op matchmaking tussen vraag en aanbod en op luisteren in plaats van op een systeemgerichte uitrol. En ze begrijpen dat Gebruikers en Eindgebruikers in de watten moeten worden gelegd.

De auteurs van Gids 2020 zien tot hun tevredenheid dat deze mindset nu ook steeds meer doordringt in de wereld van de werkomgeving. Waarschijnlijk is dit ook de grote aantrekkingskracht van veel commerciële coworking concepten: kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.

Horwath, ’s werelds grootste adviseur binnen de gastvrijheidssector, voorspelt een sterke groei van coworking hotels. Hotels met drie of vier sterren begeven zich steeds meer op de markt van workplace management. Daarbij passen hotels zelfs de inrichting van hun kamers aan door een goede werkplek en ruimte voor overleg op te nemen. Een mooi voorbeeld van het samengaan van hotels en coworking is AccorHotels. Zijn willen tot 2022 op 1.200 locaties in Europa hun Wojo coworking concept uitrollen.

Great Place to Work ziet nog een andere factor die bepaalt of een organisatie een ‘great place to work’ is: onderlinge relaties gebaseerd op vertrouwen, trots en plezier’.

De auteurs constateren ook dat Activity Based Working definitief naar de achtergrond is verdwenen, omdat het gebrek aan menselijke invloed op het systeem van inrichten niet meer past in de huidige visie op werken. De steeds meer geïndividualiseerde workplacebehoeften en -concepten vervangen steeds sneller de systemische werkplekconcepten.

Conclusie

Het brengt de auteurs tot de volgende conclusie: de discussie over of de organisatie bepaalt hoe, waar en op welke plek je werkt lijkt achterhaald. Het goede leven maakt het goede werken mogelijk. Hotels en coworking concepten snappen dit en passen hun bedrijfsvoering aan de wensen van de zakelijke gebruiker aan. Dit bevordert de gezondheid van medewerkers en verlaagt hun ziekteverzuim. Het zorgt ook dat ze zich happy voelen en werkgeluk ervaren. De ‘Return on WorkPlace’ stijgt door te investeren in mensen in plaats van organisaties.

Het goede leven maakt het goede werken mogelijk

Lees hier alles over het eerste thema van Gids 2020, het natuurinclusief denken.

Lees hier alles over het tweede thema van Gids 2020, de opkomst van het sociaal en maatschappelijk relevant werken.

Bestel hier de Gids 2020, het verslag van het jaarlijkse marktonderzoek van SWP.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven