Gemeente Hengelo verduurzaamt in één klap alle zakelijke mobiliteit

Gemeente Hengelo verduurzaamt in één klap alle zakelijke mobiliteit

Zakelijke mobiliteit kan heel eenvoudig zijn. Dat bewijzen de gemeente Hengelo, De Mobiliteitsfabriek en Vecore. Voor alle werknemers van de gemeente wordt tegen een vast bedrag alle mobiliteit gegarandeerd.

Hoe complexer het is, hoe simpeler je het moet aanbieden. Dat is het motto van De Mobiliteitsfabriek die momenteel in samenwerking met deelautodienst Vecore het hele mobiliteitsbeleid van de gemeente Hengelo in één klap verduurzaamt en – een primeur voor Nederland – vanaf februari 2020 tegen een vast bedrag (één factuur) alle mobiliteit garandeert voor alle 700 werknemers van de gemeente.

En ‘alle mobiliteit’ is heel divers: van treinreizen tot en met elektrische bakfietsen, van deelauto’s tot en met taxiritten. De gemeente krijgt één factuur voor de 500.000 kilometers die jaarlijks worden afgelegd door alle ambtenaren. Tegen een vaste prijs van 35 cent per kilometer.

Deze aanpak heeft voor de gemeente Hengelo twee voordelen:

  • De gemeente heeft geen omkijken meer hoe de kilometers uiteindelijk worden ingevuld.
  • De gemeente verduurzaamt in één klap het hele mobiliteitsbeleid.

Tot voor kort had de gemeente een waaier aan mobiliteitsoplossingen, waaronder twee leaseauto’s, meerdere poolauto’s in eigen beheer, een eigen fietsvloot en twee verschillende OV-kaarten waarbij niet duidelijk was wat daarvan nu precies de kosten waren. De auto’s en fietsen zijn allen door De Mobiliteitsfabriek overgenomen en vervangen door (deels) elektrische auto’s, e-bike en e-bakfietsen. In totaal staan er nu 11 deelauto’s (80 procent elektrisch), 15 e-bikes en heeft iedereen de mobiliteitskaart van Reisbalans. Als er te weinig deelauto’s blijken te staan, dan komen er nieuwe bij. Bij te veel, worden het er minder.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven