SUB-Barometer meet voortgang duurzame bedrijfsvoering

Op 15 juni lanceerden Babs Mammen-van der Zon en Jeroen Zonneveld de SUB-Barometer. Met deze tool kunnen organisaties monitoren waar ze staan op het gebied van duurzame bedrijfsvoering.

Routekaart 2050

“Met onze SDG-tool begeleiden we organisaties op weg naar een duurzame bedrijfsvoering”, zo legt Jeroen uit. Op de routekaart naar 2050 (het Klimaatakkoord van Parijs & het Nationaal Grondstoffen akkoord) ontstaan wettelijke verplichtingen waar organisaties aan dienen te voldoen. “Deze wettelijke verplichtingen hebben wij vertaald naar stapsgewijze maatregelen welke direct toegepast kunnen worden in de bedrijfsvoering. Bovendien maken we een koppeling met de 17 Sustainable Development Goals, welke wereldwijd in 2030 behaald moeten zijn.”

SUB Sustainable boost meet voortgang duurzame bedrijfsvoering

SDG impact

Jeroen legt uit hoe het werkt: “Aan de hand van 70 vragen wordt in groepsverband op 11 impactgebieden de huidige en gewenste duurzaamheidsscore in kaart gebracht. Denk hierbij aan thema's als:

  • MVO
  • Energie-efficiency
  • Circulair Facility Management
  • CO2-footprint verlagen
  • Mobiliteit verduurzamen
  • Sociale innovatie
  • One FM ketensamenwerking
  • Circulair inkopen

Bij iedere vraag wordt de koppeling gemaakt met de 17 SDG’s. Zo ontstaan er twee dingen: als eerste het duurzaamheidsprofiel van de organisatie en als tweede een routekaart om op allerlei gebieden de komende jaren te verduurzamen. De ingevulde barometer levert dus een breed gedragen plan van aanpak op.”

Iets waar vanuit de markt enorm veel behoefte aan is volgens SUB. “71% van de bedrijven in Nederland is van plan aan de slag te gaan met Sustainable Development Goals (SDG’s). Van deze bedrijven geeft slechts 13% aan over de nodige tools te beschikken.”

SUB Sustainable boost meet voortgang duurzame bedrijfsvoering

Van duurzaamheidsambitie naar realisatie

Met de SUB-Barometer beschikt een organisatie binnen drie maanden over een duurzaamheidsplan. Bovendien kan de stap worden gezet van duurzaamheidsambitie naar impact. Babs ziet bovendien nog een voordeel: “De uitkomst van de SUB-Barometer kan uitstekend gebruikt worden voor het jaarplan en de begroting van een organisatie.” De volgende stap is om een vijftal SDG’s te kiezen. Dit op basis van de huidige score en de ambities die je als organisatie hebt. “De SDG's naar keuze moeten vervolgens voorzien worden van concrete doelen en KPI’s. Hiervoor kan onze SUB-dashboard gebruikt worden. Dit maakt de concrete impact meetbaar, en dat is super gaaf!”

Over SUB – Sustainable Boost

SUB begeleidt organisaties met vraagstukken op het gebied van huisvesting, facilitair, P&O en inkoop, die zich hebben voorgenomen de samenleving beter achter te laten en maatschappelijke doelen na te streven. Met pragmatische tools en actuele kennis laat SUB organisaties met hun bedrijfsvoering excelleren en helpen zij met het realiseren van maatschappelijke impact.  Met een netwerk van geselecteerde SUB Boosters werken zij samen aan hun droom: het realiseren van een duurzaamheidsrevolutie in de facilitaire branche!

Benieuwd naar de SUB-Barometer? Doe dan zelf de gratis nulmeting op https://sustainableboost.nl/gratis-sub-0-meting/

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven