Rituelen en reboarding

Hoe kunnen rituelen helpen bij het herstel van verbinding en terugkeer op de werkvloer in corona tijd? Corporate antropoloog Danielle Braun geeft er een minicollege over.

Danielle Braun is oprichter van de Academie voor Organisatiecultuur. Uit passie voor het vak van de corporate antropologie en vanuit rijke ervaring in boardrooms en op werkvloeren. Ze is expert op het gebied van Organisatiecultuur – Leiderschap – Besluitvorming – Deep Democracy. Met lezingen, leergangen, blogs en boeken deelt ze het gedachtengoed, waarbij ze kennis van volkeren over samenleven en organiseren overal ter wereld aanwendt om het beste te halen uit organisaties. Dat doet ze samen met een netwerk van deskundige associate partners. Allen opgeleid in Corporate Antropologie, Kampvuurgesprekken en Deep Democracy. De achtergronden zijn verschillend: de partners hebben antropologie, hotelschool, financieel management, bedrijfskunde, rechten, docentschap, psychologie in hun rugzak. En een breed scala aan technieken om teams en organisaties te begeleiden, te onderzoeken en leiders te ondersteunen. Ze kijken per opdracht welke combinatie het meest passend is, waarbij ze het belangrijk vinden dat ‘het klikt’.

“Wij zien en merken dat de methoden en zienswijze van de antropologie van onschatbare waarde zijn voor organisaties. Zeker in de complexe, globaliserende en veranderende tijd waarin we nu zitten. We zullen meer naar organisaties als sociale netwerken moeten gaan kijken, zodat kennis blijft stromen. Steeds meer en vaker zijn er overnames en fusies, nationaal en internationaal. Mensen werken voor meerdere organisaties tegelijk. We zijn massaal op zoek naar nieuwe organisatievormen. Oude structuren, traditioneel leiderschap en geijkte modellen voor organisatieverandering zijn passé. En ondertussen mislukt 70% van de organisatie-cultuurveranderingen.”

De uitdagingen waar we in onze organisaties voor staan, zijn nieuw en tegelijk eeuwen oud. Lastig om leiding te geven aan een netwerkorganisatie waar het nieuwe werken is georganiseerd? Nomadische leiders doen het al eeuwenlang. Fusie? Als je weet hoe je twee tribes samenvoegt, weet je genoeg. Aanspreekcultuur lastig te implementeren? Kijk de kunst af bij de joking relationships in Oeganda. Positie verheldering Raad van Toezicht nodig? In de binnenlanden van Brazilië weet een chief prima om te gaan met rolwisseling tussen going-concern-leiderschap en verander-leiderschap. Moedige dialogen voeren? De methode van Deep Democracy uit Zuid-Afrika biedt uitkomst. Wijze besluiten nemen? In Afrikaanse volksraadplegingen wordt al eeuwenlang de kracht van het collectief benut".

De missie van de Academie voor Organisatiecultuur is het overdragen van het gedachtengoed uit de Corporate Antropologie naar organisaties. Leiders, consultants, trainers handvatten geven die we al lang kennen. Leren van wat we al weten. Braun komt inspireren met lezingen en masterclasses. De Accademie voor Organisatiecultuur begeleidt boards met teamontwikkeling en is sparringpartner voor leiders/bestuurders. Ze doen cultuuronderzoek en helpen bij organisatieverandering. Ze maken teams beter met behulp van Kampvuurgesprekken en Deep Democracy. Ze bemiddelen bij conflict. Ze helpen het zelf te doen met leergangen en (incompany) trainingen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven