Thuiswerken kost twee euro per dag

Thuiswerken kost twee euro per dag

In het ‘nieuwe normaal’ is thuiswerken niet meer weg te denken. Maar wat kost dat de medewerker eigenlijk? De onafhankelijke stichting Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) zette het op een rijtje.

Vanuit verschillende kanten werd het Nibud benaderd met de vraag of het kon berekenen wat thuiswerken nu werkelijk aan extra kosten met zich meebrengt. Het antwoord op die vraag is dat iemand die 5 dagen in de week 8 uur per dag werkt, maandelijks ruim € 40 extra kwijt is. In deze berekening zitten niet de kosten die werkgevers vaak voor hun rekening nemen zoals computerapparatuur, telefoonkosten en reiskosten.

Het Nibud heeft de volgende zaken berekend:

  • Elektriciteitsverbruik
  • Waterverbruik
  • Gasverbruik
  • Koffie/thee (6 kopjes per werkdag)
  • Wc-papier
  • Afschrijving van bureau en stoel

Begroten en vergoedingen

Het Nibud raadt consumenten aan om rekening te houden met de thuiswerkkosten in de begroting. Het zijn kleine bedragen die niet opvallen, maar op jaarbasis gaat het toch al gauw om € 440 extra. Dan wordt je aan het einde van het jaar niet overvallen door een hoge energierekening. Naast deze kosten kunnen er ook besparingen tegenover staan, bijvoorbeeld minder reiskosten. Daarom adviseert het instituut werknemers om met hun baas te overleggen of en hoe zij voor deze extra kosten een vergoeding kunnen krijgen. Bij de belastingaangifte kunnen deze kosten niet worden afgetrokken. Wel kunnen werkgevers bepaalde kosten onbelast vergoeden via de werkkostenregeling.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven