Snelle overstap naar FM met BIM mogelijk

Snelle overstap naar FM met BIM mogelijk

Smart WorkPlace partner Spacewell komt met een belangrijke update van de FMIS-software MCS. Deze versie, MCS 20, beschikt over volledig geïntegreerd BIM en maakt een snelle overstap naar FM met BIM mogelijk.

MCS 20 stelt organisaties in staat om hun gebouwbeheer en technisch onderhoud te optimaliseren. MCS 20 biedt duidelijke voordelen voor zowel facilitymanagers als technici: ze krijgen op het terrein toegang tot BIM-modellen, kunnen die (veel sneller dan in systeemeigen viewers op basis van IFC) in 3D visualiseren en kunnen relevante assets als markeringen bekijken op een semitransparant gebouwmodel, met alle relevante informatie om de bijgevoegde werkbonnen uit te voeren.

Nu de assetregisters voor facilitymanagement in MCS 20 niet meer manueel hoeven te worden opgebouwd, kunnen alle ruimtelijke en assetgegevens uit BIM-software worden geïmporteerd. Bovendien worden verdiepingen, lokalen en onderhoudsobjecten daarbij automatisch aangemaakt. Dit blijft niet beperkt tot een eenmalige bewerking: MCS 20 kan herziene modellen importeren, verschillen verwerken en de informatie aan de hand daarvan bijwerken. Met een BIM Explorer in MCS 20 zien gebruikers BIM-modellen op een grafische manier, met al hun objecten en eigenschappen. Ze kunnen de eigenschappen van een BIM-element bijwerken en de wijzigingen terugsturen naar Bimplus. Een integratie met MCS Web Work Orders maakt de tool ook bijzonder handig voor technici die in gebouwen werken. Die krijgen via die weg duidelijke informatie over de locatie en eigenschappen van assets binnen het BIM-model.

“We hebben al zo vaak gehoord dat BIM bedoeld is om de hele levenscyclus van een gebouw te ondersteunen: niet alleen de ontwerp- en bouwfase, maar ook het gebouwbeheer en het facilitymanagement. Maar FM met BIM heeft lang in de kinderschoenen gestaan”, vertelt Eric Van Bael, CEO van Spacewell. ”Ik ben blij dat de voordelen van BIM voor FM dankzij onze nieuwe release nu binnen handbereik liggen van gebouwbeheerders en technici. Door BIM-gegevens in te sluiten in een FMIS en tegelijk een verbinding tot stand te brengen met het IoT om gegevens over het gebouwgebruik te verzamelen, zorgt MCS 20 dat de waarde van BIM de ontwerp- en bouwfase overstijgt. Zo maakt het de weg vrij om digitale tweelingen van gebouwen aan te maken waarmee eigenaren en projectteams informatie gedurende de volledige levenscyclus van het gebouw kunnen benutten.”

Naast het insluiten van BIM in FM omvatten de opvallendste en baanbrekendste kenmerken van de nieuwe MCS 20-release onder andere:

 • Een nieuwe BI engine met vooraf geladen dynamische dashboards met best practices, een drill-downfunctie en verbeterde inzichten om het ruimtegebruik en het comfort te optimaliseren voor flexibel werken en voor de naleving van beleidslijnen inzake COVID-19
 • Verbeterde bewerkingen op basis van analyses van sensorgegevens in (bijna) real time, waaronder scenario’s zoals monitoring van het binnenklimaat, het gebruik van lokalen en bureaus en activiteitgebaseerde dienstverlening
 • Mobiele apps voor zowel gebruikers als technici
  • Work Manager, de mobiele app die wereldwijd 25.000 technici op het terrein ondersteunt, kreeg een nieuwe en uniforme look.
  • Slim werken voor het facilitair personeel met de Work Assistant, die duidelijke, erg visuele instructies voor schoonmaak, IT, kleine herstellingen of catering geeft op plattegronden met kleurcodes. Zo kunnen mobiele medewerkers ter plekke werkbonnen aanmaken en verbinding maken met het IoT om de juiste services op het juiste moment op te starten op basis van lopende gebeurtenissen.
  • Personal Assistant: mobiele app voor tickets, services, reserveringen en feedback
 • Slimme displays om de werkervaring te verrijken: dezelfde app wordt gebruikt in verschillende contexten, bv. op een persoonlijke smartphone, op touchscreens in een vergaderzaal en op kiosken met groot scherm in omgevingen met veel passage. Dankzij deze touchpoints kunnen gebruikers eenvoudig vrije ruimtes vinden en boeken, collega's lokaliseren en supporttickets boeken.
 • Intuïtief navigatielint voor snelle, gepersonaliseerde toegang tot vaak gebruikte functies
 • Gesynchroniseerde Outlook add-in op verschillende apparaten om lokalen te boeken via verschillende apps en vergaderingen te plannen in Outlook

Gedetailleerdere informatie vindt u hier: https://spacewell.com/nl/merken/mcs-fmis/wat-is-nieuw-in-mcs/

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven