Vergroot je energieke momenten

Vergroot je energieke momenten

Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers hun vier energiebatterijen tijdens de werkdag voldoende opladen? Daarover spreekt Claire lutje Schipholt op 7 oktober tijdens het webinar ‘Is vastgoed de sleutel voor wellbeing?’.

Claire lutje Schipholt werkt bij de afdeling facility management van ABN AMRO en houdt zich daar bezig met product development en innovatie en de soft services in de panden. Daarbij draait het om twee thema’s: de wellbeing van de medewerkers en de verduurzaming van alles binnen de kantoren. Om te komen tot een visie op wellbeing gingen HR, IT en FM samen in gesprek. Daaruit kwam naar voren dat de doelen van ABN AMRO alleen bereikt kunnen worden met fitte en energieke mensen. “We willen dat medewerkers de werkdag met evenveel energie eindigen als waarmee ze zijn gestart.”

Om dat vorm te geven, wordt gebruik gemaakt van het energiemanagementmodel Energized You. “Dat model onderscheidt verschillende soorten energie: mentale (kan ik me concentreren), sociaal-emotionele (relaties met collega’s en leidinggevenden, mogelijkheden om elkaar te ontmoeten), fysieke en ‘centrale’ energie. Bij dat laatste gaat het om de waarom vraag: krijg je energie van je werk, past je werk bij je en zit je op de juiste plek?” In de optiek van Schipholt hangen alle soorten energie met elkaar samen. “Je ziet vaak dat mensen het wel hebben over hun fysieke energie, maar niet over de andere drie. Door als FM, HR en IT samen te werken willen we ook daarover met mensen het gesprek aangaan.”

Schipholt ziet dat de focus als gevolg van corona is verschoven: “Aanvankelijk waren we op kantoor bezig om de werkplek zo in te richten dat bewegen gestimuleerd werd. Daarnaast hadden we aandacht voor het probleem van veel medewerkers dat ze zich moeilijk konden concentreren. Nu ze veel thuiswerken is dat laatste echter grotendeels opgelost. Daar komen wel nieuwe uitdagingen bij: medewerkers willen naar kantoor komen voor het ontmoeten en als FM moeten we dus zorgen dat we dat zo goed mogelijk faciliteren. En dat het kantoor ook echt gedurende de hele employee journey de visie van de bank op Energized You uitademt. Daarnaast willen we ook graag het gedrag beïnvloeden van medewerkers als ze thuis aan het werk zijn.”

Een andere, nog grotere, uitdaging is om van alle onderdelen van Energized You een geheel te maken. “Uiteindelijk willen we dat het leidt tot een nieuwe mindset, waarbij organisatie en medewerkers aandacht hebben voor alle soorten energie en ze als één geheel zien.”

Daarbij zijn er ook valkuilen: “Je moet voorkomen dat de medewerkers teveel informatie krijgen en dat de informatie dus op een goede manier bij hen terechtkomt. Daarnaast moet het ‘normaal’ worden om het met elkaar over zulke zaken te hebben. En dat is een cultuuromslag. Maar het draait er om dat je door goed energiemanagement uiteindelijk ook een betere medewerker wordt voor de bank.”

Momenteel is ABN AMRO druk bezig met de uitrol van Energized You. Daarbij is een complicerende factor dat de wereld door corona aanzienlijk is veranderd. “Ik sluit mijn presentatie tijdens het webinar daarom ook af met de vraag hoe andere organisaties dit aanpakken.”

Het webinar ‘Is vastgoed de sleutel voor wellbeing?’ wordt georganiseerd door CoreNet Global Benelux Chapter en Smart WorkPlace. Inschrijven kan hier.

Webinar ‘Is vastgoed de sleutel voor wellbeing?’Webinar ‘Is vastgoed de sleutel voor wellbeing?’

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven