De HR-trends voor 2021

Wat zijn de HR-trends voor 2021? Smart WorkPlace expert Tom Haak van het HR Trend Institute zet er elf op een rij.

 1. Ethisch leiderschap van HR - HR moet verantwoordelijkheid nemen voor zaken die in een bedrijf verkeerd gaan, van giftige werkplekken tot aan een gebrek aan diversiteit.
 2. De zoektocht naar de anti-fragiele persoonlijkheid - Anti-fragiele personen laten zien hoe je kunt profiteren van crisissituaties en stress. Het is meer dan veerkracht, het is terugveren op een hoger niveau.
 3. Het afscheid van de HR-businesspartner - HR blijft nog altijd voor 80 tot 90 procent operationeel. Daarom heb je een sterk HR service centre nodig en maar een paar HR-adviseurs.
 4. De hybride werkplek - Door te kijken naar het type werk, naar de persoonlijkheid en naar de thuissituatie kun je als HR-medewerkers een combinatie van oplossingen aanbieden. Wees daarom creatief en personaliseer in plaats van uit te gaan van one size fits all.
 5. Het toenemend risico van onthechting- Steeds meer mensen werken thuis, ver weg van hun natuurlijke habitat. Dat is voor sommigen prima, maar bij andere bestaat het risico van onthechting. Bovendien kan onthechting leiden tot burn-out. Daarom is het belangrijk om als organisatie te blijven connecten met je medewerkers.
 6. Skill mapping - Je brengt als HR de benodigde skills voor een project in kaart en kijkt vervolgens wie over de skills beschikt of over skills die aangrenzend aan de benodigde skills zijn.
 7. Meer nudging - Om menselijk gedrag te beïnvloeden kun je als een politieagent optreden of aan nudging doen. Bij dat laatste gaat het om vriendelijk verleiden tot gewenst gedrag. Dat werkt beter.
 8. Personal User Guide - Personaliseer en houd rekening met individuele capaciteiten, kenmerken en behoeften om zo beter samen te werken.
 9. Digital tracking/employee monitoring - Sommige werkgevers vinden vertrouwen goed, maar controle beter. Daarvoor bestaan tools, die echter de nodige schaduwzijden hebben en waar we dus voor moeten uitkijken.
 10. Doorbraak van VR - VR biedt talloze mogelijkheden op het gebied van branding, selectie en training.  
 11. Niet alle leiders zijn goede coaches - Ga er niet vanuit dat alle leiders coaches zijn of dat alle leiders alle kwaliteiten hebben. Zoek liever naar leiders met een paar specifieke kwaliteiten die aansluiten bij je behoefte.
Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Tom Haak

Tom Haak

Directeur, HR Trend Institute

»

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven