De tentakels van de nieuwe huisvesting voor diensten van HvA en UvA

Op 23 augustus verhuizen 700 medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam naar hun nieuwe kantoor in Amsterdam Zuid-Oost. Smart WorkPlace partner Aestate deed het projectmanagement.

De medewerkers van ICTS, Facility Services en het Administratief Centrum van HvA en UvA waren eerst ondergebracht in een kantoor bij station Amsterdam Amstel, maar moesten deze plek in de zomer van 2021 verlaten. De nieuwe locatie is aan de Hogehilweg in Amsterdam Zuid-Oost. Aestate was vanaf de locatiekeuze bij het project betrokken en nam het projectmanagement voor haar rekening. Projectmanager Yvonne Janse van Aestate: “ “De ambities van de organisatie waren duidelijk: transformeer dit saaie kantoor tot een experience center voor de diensten, een place to be! Met de laatste inzichten op gebied van huisvesting, meubilair, ICT, AV en hospitality maken we een werkomgeving die verrast en inspireert. Dit moet ook de plek zijn waar medewerkers zelf nieuwe concepten en producten kunnen testen.”

Aestate is ook betrokken bij het verandertraject. Hoewel de inrichting en ICT-faciliteiten belangrijk zijn, bepaalt de manier waarop medewerkers hun omgeving gebruiken voor een groot deel het succes van het traject.

Daarbij zijn verschillende onderdelen van belang. Bijvoorbeeld de grotere afstand tot de campussen: de diensten komen verder van de faculteiten van de HvA en UvA af te zitten. Dit vraagt om een vernieuwde manier van werken, vergaderen en reizen. Verandermanager Pauline van Raaij van Aestate: “Goede medewerkersbetrokkenheid binnen een project is een balans vinden tussen informeren, inspireren en betrekken. Daarbij wil je zorgen dat de medewerkers zich gesteund voelen in de overgang naar een nieuwe omgeving, zodat ze deze zich snel eigen kunnen maken.”

Eigen identiteit

Kunst, groen, kleur en ruimte voor medewerkers om eigen identiteit toe te voegen was een belangrijk ontwerpuitgangspunt van architectenbureau Ex Interiors. Naast deze aspecten is ook een kunstzinnige laag toegevoegd die de identiteit en styling van het interieur versterkt: kunstenaar Job Wouters, ook wel bekend als Letman, is samen met de architect en een gebruikerscommissie tot een uniek concept  gekomen.

In twee sessies heeft hij bij enkele medewerkers van de HvA en UvA inspiratie opgehaald. De ambitie was duidelijk: natuur, kleur, kunst in het gebouw toevoegen. De identiteit van de diensten werd omschreven als eigenzinnig, creatief, flexibel en oplossingsgericht. Met die kernwaarden is Job Wouters aan de slag gegaan.

Het resultaat is de afgelopen weken met verf en kwast op de betonnen kern van het gebouw aangebracht: muurschilderingen van levensgrote octopussen. Op elke wand een nieuwe vorm en kleur aannemsend, als een samenhangende beeldsequentie, maar ook per tentakel uniek.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven