Coronaprik dreigt splijtzwam op werkvloer te worden

Coronaprik dreigt splijtzwam op werkvloer te worden

Het gesprek over vaccineren is harder geworden op de werkvloer. Dat stelt bijna een kwart van de werknemers in nieuw CNV-onderzoek. Meer dan de helft geeft aan dat het al dan niet gevaccineerd zijn tot gedoe leidt.

In hetzelfde onderzoek, gedaan onder 2850 leden, spreekt 4% van een tweedeling tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. 9% stelt dat de vaccinatiedruk de laatste weken toeneemt op het werk. 4% mag zonder vaccinatie- of testbewijs niet op kantoor komen.

“De polarisatie in de samenleving neemt toe. Twee kampen staan steeds harder tegenover elkaar. Deze discussie mag niet overslaan naar de werkvloer. De werkplek moet veilig zijn: fysiek waarbij je met in achtneming van de regels coronabesmetting voorkomt. Maar ook mentaal: wie zich niet wil of kan laten vaccineren, moet zich daar niet toe gedwongen voelen,” stelt Piet Fortuin (foto), CNV-voorzitter.

De vakbond pleit daarom voor het behouden van de ‘klassieke’ coronaregels zoals we die de afgelopen anderhalf jaar hanteerden. Fortuin: “Die coronaregels zijn bewezen effectief tegen besmettingen. We hoeven het debat niet op scherp te zetten door werkvloeren te splijten in wel of niet gevaccineerd zijn. We roepen daarnaast het kabinet op om streng te handhaven bij werkgevers die alsnog vragen naar vaccinatie- en testbewijzen.”

42% van de ondervraagden geeft aan dat de ‘oude’ coronaregels, zoals afstand houden, moeten blijven gelden op de werkplek. 23% voelt zich onveiliger sinds de coronaregels zijn losgelaten. Tweederde is geen voorstander van de coronapas op de werkvloer. Fortuin: “Wettelijk gezien mag een werkgever ook niet vragen om een coronatoegangsbewijs. En we roepen het kabinet ook op om dit zeker niet toe te staan. Het gaat in tegen de grondrechten van werknemers.”

Het hanteren van de coronaregels is bovendien makkelijk toe te passen. De meerderheid van de werkplekken is nog steeds ingericht op coronaproof werken, blijkt uit het CNV-onderzoek. 62% stelt dat de werkruimtes voldoende zijn geventileerd. Van de mensen die thuis kunnen werken, werkt 63% nog steeds zoveel mogelijk thuis.

Het CNV vindt dat vaccinatie nog steeds een goede manier is om de crisis in te dammen en de druk op de zorg beheersbaar te houden. Fortuin: “Maar we moeten ook realistisch zijn: vaccinatie beschermt grotendeels tegen ic-opnames. Het is echter geen waterdicht systeem om besmettingen te voorkomen. Om de werkplek veilig te houden, zijn de coronaregels de beste methode om besmettingen te voorkomen. Laten we elkaar de hand reiken in een werkwijze die voor beide partijen te handhaven is.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven