Overheid start campagne rond hybride werken

Overheid start campagne rond hybride werken

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start op 14 oktober met een publiekscampagne over de voordelen van hybride werken: het deels thuis en deels op kantoor werken. De campagne loopt tot en met 17 december.

Volgens de campagne is dit het moment om na te denken welke voordelen we van het thuiswerken willen behouden, omdat de coronacrisis nog niet voorbij is maar er gelukkig steeds meer kan. Tegelijk blijft het kabinetsadvies: ‘Werk thuis als het kan en op kantoor als dat nodig is.’

Veel Nederlandse bedrijven willen ook in de toekomst meer inzetten op thuiswerken. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het ministerie dat in juli van dit jaar is gepubliceerd. Daaraan deden ruim 1.100 bedrijven met meer dan honderd medewerkers mee. En dat is goed nieuws nu de files weer toenemen. Met enige regelmaat thuiswerken scheelt veel tijd en zorgt ervoor dat anderen kunnen doorrijden. Het reizen buiten de spits zorgt voor een betere spreiding en dus voor minder drukte op de weg en in het openbaar vervoer.

Minister Visser licht de campagne bij de start toe: “We kijken er naar uit om elkaar weer vaker live te ontmoeten. Uit de cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat het alweer drukker wordt op de weg en de files toenemen, dat zullen veel mensen al gemerkt hebben. En dáár hebben we juist níet naar uitgekeken. Dus kijk of je thuis kunt werken, zodat je niet in de spits komt vast te staan. Kleine beetjes helpen, want als we 8% minder auto’s tijdens de spits op de weg hebben, scheelt dat al de helft in files.” Staatssecretaris Van Weyenberg vult aan: “Tijdens de coronacrisis hebben velen van ons ontdekt hoe fijn het kan zijn om thuis te werken. Meer vrijheid, geen reistijd en vaak betere koffie. Veel werkgevers én werknemers willen dat nu vasthouden. Met ‘deels thuis, deels op kantoor te werken’ kun je er straks bijvoorbeeld voor kiezen om alleen op dagen met minder spitsdrukte naar kantoor te komen. Of je dag van huis uit te beginnen en vervolgens buiten de spits in een rustige trein of bus naar je werkplek te reizen en ondertussen al wat te werken.”

Het kabinet is in gesprek met werkgevers en onderwijsinstellingen over hybride werken en gespreid reizen met flexibele start- en eindtijden. Aanvullende maatregelen, zoals financiële prikkels, worden op dit moment verkend. Zo wordt het per 2022 bijvoorbeeld mogelijk om werknemers belastingvrij een thuiswerkvergoeding te geven. Het is aan werkgevers en werknemers om afspraken te maken over een passende verdeling tussen werk op locatie en het werken vanuit huis.

Bij de Rijksoverheid is hybride werken het uitgangspunt. Bij het ministerie van I & W is afgesproken dat nu er weer meer medewerkers naar kantoor kunnen, er voor 10 en na 15 uur geen overleggen zijn waarvoor aanwezigheid op kantoor noodzakelijk is. Dat scheelt reizen in de spits. Ook de andere ministeries bekijken hoe hybride werken kan worden ingericht. Dit is natuurlijk maatwerk en past niet bij elke beroepsgroep. Het uitgangspunt is om alleen naar kantoor te komen als dit een duidelijke meerwaarde heeft ten opzichte van thuiswerken en daar waar mogelijk de spits te mijden.

Bij de campagne hoort een speciale website: https://winwin.vananaarbeter.nl/. Daar staan onder meer vier tips om meer uit het hybride werken te halen:

  • Hoe haal je het beste uit twee werelden?
  • Hoe haal je het meeste uit de extra tijd met kids?
  • Hoe zorg je voor jezelf als je thuiswerkt?
  • Hoe breng je extra structuur aan?

Overheid start campagne rond hybride werken

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven