Kromhout Kazerne heeft eerste plasticvrije bedrijfsrestaurant van Nederland

Smart WorkPlace partner ISS Facility Services heeft op de Kromhout Kazerne in Utrecht met Operatie 100% Plasticvrij het eerste plasticvrije bedrijfsrestaurant van Nederland gerealiseerd.

Het betekent dat in het bedrijfsrestaurant sinds 1 januari 2022 geen plastic meer wordt gebruikt voor het gehele assortiment aan eten en drinken. Daarmee wordt op deze kazerne op jaarbasis een besparing gerealiseerd van maar liefst 1133 kilo aan plastic afval. In de aanloop naar 1 januari 2022 werden de medewerkers via een speciale campagne op de hoogte gebracht van de Operatie 100% Plasticvrij en de stappen die daarnaartoe.

Rosina van Schagen, sitemanager voor ISS Nederland. “Bij dit bedrijfsrestaurant kwamen voor corona dagelijks zo’n 1400 mensen lunchen. Die namen dagelijks zoveel plastic mee, dat het betekende dat we een enorme stap zouden zetten als we dat zouden verminderen.” André van Leijenhorst, directeur PPS bij ISS Facility Services, vult aan: “Wat we op de Kromhout Kazerne hebben gedaan is onderdeel van een groter geheel. Want we hebben duurzaamheidsambities als ISS worldwide en als ISS Nederland. Een daarvan is het terugdringen van waste, hier en in de hele wereld.” Nereida Conep, sitemanager voor ISS Nederland, maakt de jaarlijkse besparing aan plastic in het bedrijfsrestaurant concreet: “De 1133 kilo plastic afval – 380.000 stuks plastic! – is te vergelijken met een grote gezinsauto.”

Van Schagen is ervan overtuigd dat het aan de voorkant van het bedrijfsrestaurant helemaal plasticvrij kan: “Het is wel een behoorlijke uitdaging, maar naarmate je verder in het project bent kom je erachter dat er zoveel alternatieven zijn.” Van Schagen is ook eerlijk over de uitdagingen: “De hindernis zit hem vooral in de werkprocessen. Je moet namelijk je team meekrijgen in iets nieuws. Het is bovendien niet meer werk. Dat lijkt in het begin zo omdat je aan het zoeken bent naar oplossingen en je moet wennen aan de nieuwe situatie. Je ziet echter ook de voordelen terug. Namelijk dat als het eenmaal in het systeem zit het gemakkelijker is en meer tijd oplevert.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven