DWA nieuwe partner Smart WorkPlace

DWA nieuwe partner Smart WorkPlace

Gebouwen moeten presteren zoals verwacht. Duurzaam, comfortabel en kostenefficiënt. Dat zegt Wilfred van der Plas van DWA, de nieuwe partner van Smart WorkPlace.

Welke kansen/ontwikkelingen ziet DWA voor de werkomgeving van de toekomst?  

“Nu we weer terug op kantoor zijn, is het belangrijk dat het veilig vertoeven is in de weer drukbezette ruimtes van kantoorgebouwen. De grote hoeveelheid data uit gebouwen vormt het ingrediënt om een gebouw optimaal te laten presteren. Een digital twin helpt daarbij. Het digitale, slimme tweelingbroertje of -zusje van het fysieke gebouw vertelt ons precies wat nodig is om de ventilatie af te stemmen op de bezettingsgraad, houdt bij waar sensoren worden geplaatst, maakt de gewenste data van de sensoren beschikbaar en zorgt dat het dashboard alle prestaties en afwijkingen toont. De digital twin doet dat veel sneller, beter en slimmer dan wanneer we dit alles handmatig zouden configureren.

Digital twins zijn een krachtig middel om duurzame, comfortabele en gezonde gebouwen te garanderen. De integrale aanpak van een digital twin zorgt ervoor dat de ontwerpeisen, de samenhang van gebouwcomponenten en de gemeten sensordata centraal worden vastgelegd. Snelle analyse en visualisatie worden zo mogelijk gemaakt, waardoor het gebouw optimaal presteert. Actueler dan ooit is de toepassing van een digital twin bij de risicoanalyses rond infectieoverdracht. Een digital twin geeft houvast bij het beslissen over hoeveel mensen er in een ruimte mogen vergaderen en faciliteert het realtime bijhouden van het besmettingsrisico. In bredere zin zorgt het centraal vastleggen van alle gebouwinformatie voor een betere beheersing van het gebouw, zodat het in de exploitatie ook functioneert zoals het ontworpen is.

Wanneer in de toekomst meer en meer gebouwen een digital twin hebben, creëren we een landschap waar gebouwen slim en beheersbaar zijn én goed presteren op het gebied van binnenklimaat en energieverbruik."

Welke rol kan DWA daarbij spelen?  

“Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, zal de gebouwde omgeving een flinke energiebesparing moeten realiseren. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van het energiegebruik in Nederland. Vastgoedeigenaren staan voor de opgave om dat energiegebruik met twee derde terug te dringen, om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Wij helpen onze opdrachtgevers in het Paris Proof maken van gebouwen. Wij vinden dat gebouwen moeten presteren zoals verwacht. Duurzaam, comfortabel en kostenefficiënt. Adviezen moeten zich bewijzen in de praktijk. We zijn er dus ook als het gebouw gestalte krijgt en in gebruik is. We monitoren de resultaten en zorgen dat alles optimaal werkt.

DWA nieuwe partner Smart WorkPlace

Sinds 1 april dit jaar biedt DWA standaard en kosteloos het Paris Proof dashboard bij alle gebouwen die DWA ontwerpt. Het Paris Proof dashboard geeft inzicht in de gebouwprestatie en welke stappen nodig zijn naar een Paris Proof gebouw. Een ander mooi voorbeeld is ons eigen verduurzaamde kantoorgebouw van DWA aan de Harderwijkweg in Gouda die als eerste in Nederland voorzien is van een gecertificeerd Binnenklimaat Label. En ook op het allerhoogste niveau: Binnenklimaat Label A ‘zeer goed’. Met het label kunnen zowel gebouweigenaren als werkgevers aantonen dat de werkplek gezond en comfortabel is.”

Waarom is het belangrijk voor DWA om in een platform als Smart WorkPlace te participeren?  

“We werken vanuit de kernwaarden rentmeesterschap, verantwoordelijkheid en samenwerken. We kunnen het niet alleen. Samen met onze opdrachtgevers, gelijkgestemde partners en nieuw talent ontwikkelen we nieuwe kennis en diensten. Samen met Smart WorkPlace willen we leren, ondernemen en groeien. We zijn een lerende organisatie. Je vindt bij ons bevlogen mensen die de wereld willen verbeteren en hun kennis steeds blijven aanscherpen. Zo maken we duurzaamheid werkend!”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven