Dynamisch lichtsysteem voor basisschool in Venlo

Dynamisch lichtsysteem voor basisschool in Venlo

Smart WorkPlace partner Ysmart realiseerde op basisschool Sint Martinus in Venlo een dynamisch lichtsysteem. In ‘Henk & Fred’, een magazine voor de installatietechniek, vertelt Frans Konings erover.

“Onze school was toe aan vernieuwing”, vertelt Frank Giesen, directeur van Sint Martinus. “Er is gekozen voor renovatie boven nieuwbouw.” Vervolgens gaat hij in op de bijzondere verlichting. “We hadden een pilot gezien van de Universiteit Twente, die werkte met een dynamisch lichtsysteem. We zagen daar de meerwaarde van in en nu lagen er door de renovatie kansen om er iets mee te doen.” Frans Konings van Ysmart nam hen daarop mee naar het Signify Lighting Application Center in Eindhoven en liet hen zien wat belichting en verschillende instellingen van het lichtmanagementsysteem Dynalite kunnen betekenen voor het onderwijs. Konings licht het systeem toe: “De verlichting helpt met het creëren van een optimale leeromgeving. Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal ‘lichtspectrum’ dat leerlingen alert houdt, waardoor ze zich beter op de situatie kunnen concentreren.”

Bij Sint Martinus is gekozen voor de tunable white LED-verlichting. Konings: “Met deze verlichtingsoplossing kunnen we onze biologische klok beïnvloeden. De dynamische verlichting zorgt namelijk voor een natuurlijk verloop van gedimd warm licht in de ochtend, naar een hogere lichtsterkte met koeler licht rond het middaguur om aan het eind van de middag weer langzaam terug te gaan naar een lager lichtniveau met warm wit licht.”

Dynamisch lichtsysteem voor basisschool in Venlo

De lichtkleur en de hoeveelheid licht zijn per lokaal in te stellen (zie foto). Er zijn vier lichtscenes die bediend worden via het Dynalite display dat in elk lokaal is te vinden en in alle andere ruimtes waar het systeem is geïnstalleerd. Bij de twee hoofdlichtscenes wordt ook daglichtregeling toegepast. Dat betekent dat de armaturen bij de ramen minder licht geven dan bij het donkerder deel van de klas. De overige ruimtes hebben bewegingssensoren waardoor ze automatisch aan en uit gaan.

Giesen is duidelijk over wat het lichtsysteem de school oplevert. “Een bijdrage aan het verbeteren van prestatie, concentratie en motivatie van de leerlingen. Uiteindelijk verbetert daardoor het welzijn van onze leerlingen, docenten en overige medewerkers. Verder verlagen we de kosten met lampen die automatisch dimmen als er voldoende daglicht is of als de klas leeg is.” Konings vult aan: “In de praktijk worden energiebesparingen gerealiseerd tot wel 57% met deze energie-efficiënte schoolverlichting.”

Het complete artikel in de april 2022 editie van Henk & Fred (pagina 52 e.v.) kunt u hier lezen.

Op de foto: links Casper Dierkx van installatiebedrijf Dierx, in het midden Frank Giesen van Sint Martinus en rechts Frans Konings van Ysmart. Bron: Sjoerd Geurts.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven