Hybride werken is het nieuwe werken?

Hybride werken is het nieuwe werken?

Wat is hybride werken, wat zijn de voordelen en uitdagingen en hoe zit het met de werkplek? Deze vragen beantwoordt Annick van Mil van Smart WorkPlace partner Bakker Elkhuizen in onderstaande blog.

Bij een crisis is het belangrijk om snel op nieuwe gebeurtenissen te reageren. Organisaties vergroten hun veerkracht met hybride business- en werkmodellen, zullen een crisis beter doorstaan en hun bestaansrecht in de toekomst garanderen.

Hybride werken is een werkstijl waarbij werknemers kunnen kiezen uit verschillende settings, afhankelijk van de aard van hun werkzaamheden, gecombineerd met een werkplekervaring die hen in staat stelt die ruimte te gebruiken. Het idee is dat werknemers productiever zullen zijn als ze de juiste ruimtes hebben voor de taken die ze moeten volbrengen.

Wat is hybride werken?

Hybride werken = “Een vorm van locatie-onafhankelijk werken waarbij de werkplek en de samenstelling van teams wordt gekozen op basis van de taak.”

De taak bepaalt het ‘waar’, niet andersom. In hybride werkculturen is voor de werklocatiekeuze niet het beschikbare gebouw leidend, maar het type werk, het doel van de activiteit, de gewenste mate van interactie, de efficiënte van communicatie en de persoonlijke voorkeuren van medewerkers en klanten.

Enkele dagen per week op kantoor, de rest van de werktijd ‘ergens anders’. Thuiswerkers houden wel behoefte aan ontmoetingen in de wandelgangen, het kletspraatje bij de koffie of de efficiëntere brainstorm fysiek bij elkaar. Maar dat hoeft niet iedere werkdag.

Voordelen van hybride werken

Hybride werken biedt kansen voor zowel werkgevers als werknemers. Voor veel werknemers biedt hybride werken een goede balans. Voor bepaalde taken is thuis werken veel fijner en voor ander soortige taken is op kantoor zijn veel beter. Hybride werken biedt voor velen dus een uitkomst!

Meer Werkgeluk

Medewerkers waarderen het dat zij het werk naar eigen inzicht kunnen combineren met hun privésituatie en persoonlijke behoeften. Met tijd wordt dan ook effectiever omgegaan. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vergaderingen die vervangen worden door kortere online meetings en de reistijd die vervalt. Uit onderzoeken is gebleken dat de concentratie en productiviteit stijgt bij thuiswerken. Daarnaast voelt men bij hybride werken meer verantwoordelijkheid en zitten zij beter in hun vel. Kortom; er wordt meer werkgeluk ervaren bij hybride werken.

Hogere productiviteit

Bij hybride werken zijn medewerkers productiever en geconcentreerder dan op kantoor, in bijvoorbeeld een kantoortuin. Er is geen overlast van gesprekken en geluid van communicerende collega’s. De netto-werktijden liggen bij hybride werken dan ook hoger dan bij traditionele werkvormen.

Duurzaamheid

's-Ochtends en 's-avonds staan medewerkers niet meer in de file. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee en energieniveau van de medewerker zelf, die minder vermoeid de werkdag afsluit. Ook heeft hybride werken invloed op de benodigde hoeveelheid kantoorruimte en indirect op het energieverbruik. Duurzaamheid heeft bij hybride werken zowel betrekking op het milieu als het welzijn van de mens.

De werkplek bij hybride werken

Een implementatie van een goed hybride werken beleid ondersteunen wij met onze kennis, fysieke werkplekoplossingen en onze corporate health software. Wij identificeren daarin 5 soorten werkplekken die als leidraad kunnen dienen voor het samenstellen van een Hybrid Working inrichting van de organisatie. Meer weten over de 5 soort werkplekken en hoe wij verder tegen hybride werken aankijken? Kijk dan naar deze video.

Door voldoende aandacht te besteden het inrichten van werkplekken en de gezondheid van werknemers voorkom je klachten en eventuele uitval op lange termijn. Volgens vakbond CNV kampt bijna de helft van alle thuiswerkers met fysieke klachten, zoals rug-, nek-, schouder- en armklachten.

Of je nu volledig mobiel werkt, voornamelijk thuiswerkt of voornamelijk op kantoor bent, een goede werkplek is essentieel bij hybride werken. Mobiele hulpmiddelen kunnen worden gebruikt wanneer het niet mogelijk of praktisch is om een vaste werkplek op een werklocatie (ook thuis) in te richten.

Kent hybride werken ook uitdagingen?

Om hybride werken tot een succes te maken is het belangrijk een aantal uitdagingen te overwinnen.

  • Er zal strakker gepland moeten worden, dit vereist een duidelijk protocol en beleid vanuit het bedrijf.
  • Werknemers zullen andere verwachtingen hebben van HR/Management, deze zal een belangrijke rol spelen bij het hybride werken. Er moet gezorgd worden voor de juiste aansluiting bij het team en de organisatie zonder de vrijheden van het hybride werken systeem daarbij in het gedrang te laten komen.
  • Uit onderzoeken is gebleken dat thuis vaak langer door gewerkt wordt. Hierdoor kan een verstoorde werk/privébalans ontstaan.
Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven