Duurzaam werken in een hybride omgeving

Duurzaam werken in een hybride omgeving

Door goed naar je eigen organisatie te kijken en naar je eigen medewerkers te luisteren kun je bij hybride werken een duurzame werkomgeving creëren. Dat stelt  expert Tom van Maris van Smart WorkPlace partner BakkerElkhuizen.

Duurzame inzetbaarheid. Het was en is een veelgehoorde term in het werkveld. Sinds jaren is er in oktober de dag van de duurzame inzetbaarheid. Maar wat is het precies? Met duurzame inzetbaarheid heb je aandacht voor vitaliteit, mentale en fysieke gezondheid van jouw medewerkers. Hoe pas je dit toe in een hybride werkomgeving? Duurzame inzetbaarheid van jouw werknemers staat centraal of ze nu thuis, op kantoor of onderweg werken. 

Maar wat is hybride werken dan? En kan dat duurzaam zijn?

Hybride werken is een werkstijl waarbij werknemers kunnen kiezen uit verschillende settings, afhankelijk van de aard van hun werkzaamheden, gecombineerd met een werkplekervaring die hen in staat stelt die ruimtes de hele dag door te gebruiken. Het idee is dat werknemers productiever zullen zijn als ze de juiste ruimtes hebben voor de taken die ze moeten volbrengen.

Voordelen van hybride werken

Hybride werken biedt kansen voor zowel werkgevers als werknemers. Thuiswerken werd een gedwongen realiteit door COVID-19. Het afgelopen jaar hebben het TNO en CNV meerdere onderzoeken gedaan om erachter te komen hoe dit werd ervaren. Daaruit blijkt dat dit als zeer positief ervaren wordt maar dat een balans hierin wenselijk is. Deels op kantoor en deels thuis. Hybride werken biedt voor velen dus een uitkomst!

Meer werkgeluk

Medewerkers waarderen het dat zij het werk naar eigen inzicht kunnen combineren met hun privésituatie en persoonlijke behoeften. Met tijd wordt dan ook effectiever omgegaan. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vergaderingen die vervangen worden door kortere online meetings en de reistijd die vervalt. Uit onderzoeken is gebleken dat de concentratie en productiviteit stijgt bij thuiswerken. Daarnaast voelen medewerkers bij hybride werken meer verantwoordelijkheid en zitten zij beter in hun vel. Kortom; er wordt meer werkgeluk ervaren bij hybride werken.

Hogere productiviteit

Bij hybride werken zijn medewerkers productiever en geconcentreerder dan op kantoor, in bijvoorbeeld een kantoortuin. Er is geen overlast van gesprekken en lawaai van communicerende collega’s. De netto-werktijden liggen bij hybride werken dan ook hoger dan bij traditionele werkvormen.

Duurzaamheid

‘s-Ochtends en ‘s-avonds staan medewerkers niet meer in de file. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee en het energieniveau van de medewerker zelf, die minder vermoeid de werkdag afsluit. Ook heeft hybride werken invloed op de benodigde hoeveelheid kantoorruimte en indirect op het energieverbruik. Duurzaamheid heeft bij hybride werken zowel betrekking op het milieu als op het welzijn van de mens.

De werkplek bij hybride werken

Een implementatie van een goed ‘Hybrid Working’ beleid ondersteunen wij daarom met onze kennis, fysieke werkplekoplossingen en onze corporate health software. Wij identificeren daarin vijf soorten werkplekken, die als leidraad kunnen dienen voor het samenstellen van een Hybrid Working inrichting van de organisatie.

Door voldoende aandacht te besteden het inrichten van werkplekken en de gezondheid van werknemers voorkom je klachten en eventuele uitval op lange termijn. Volgens vakbond CNV kampt bijna de helft van alle thuiswerkers met fysieke klachten, zoals rug-, nek-, schouder- en armklachten. Of je nu volledig mobiel werkt, voornamelijk thuiswerkt of voornamelijk op kantoor bent, een goede ergonomische werkplek is essentieel bij hybride werken. Mobiele hulpmiddelen kunnen worden gebruikt wanneer het niet mogelijk of praktisch is om een vaste werkplek op een werklocatie (ook thuis) in te richten.

Kent hybride werken ook uitdagingen?

Jazeker, om hybride werken tot een succes te maken is het belangrijk de volgende uitdagingen te overwinnen:

  • Maak duidelijke afspraken over balans tussen online en fysieke meetings. Dit vereist een duidelijk protocol en beleid vanuit het bedrijf.
  • Uit onderzoeken is gebleken dat thuis vaak langer door gewerkt wordt. Hierdoor kan een verstoorde werk/privébalans ontstaan.

Conclusie

Veel organisaties realiseren zich het belang van investeren in hun personeel en in de werkomgeving. Sommige wijzigingen in de werkomgeving of manier van werken zijn eenvoudig te realiseren, andere wijzigingen vragen meer tijd en voorbereiding. Maar door goed naar jouw eigen organisatie te kijken en te luisteren naar jouw mensen, kun je een passende omgeving creëren.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven