Niet prikklok of technologie staat centraal maar de mens

Niet prikklok of technologie staat centraal maar de mens

Het draait in de werkomgeving niet om de prikklok of om de technologie, maar om de mens. Dat was de duidelijke boodschap van Silvia de Haan tijdens een SWP Talks op WPX.

Silvia vertelde waarom dat inzicht zelfs voor haar nog een openbaring was: “Je bent zo bezig met randvoorwaarden en je vakgebied, waarbij je denkt vanuit de technologie en vanuit de werkomgeving. Daardoor vergeet je soms waarom het echt draait, de mens.” Ze legt uit wat er misgaat wanneer je de mens vergeet: “Je gaat dan een reserveringssysteem bedenken waarmee je handig schoonmaakkosten kunt inzien of handig een urenregistratie bij kunt houden. Een systeem kortom dat handig is voor de organisatie, maar niet voor de mens.” Silvia vindt dat er iets mis is met het kantoor wanneer mensen zeggen dat ze liever thuis willen werken “omdat ze zich daar beter kunnen focussen”. Dat komt omdat de kantoortuin niet alleen flexibiliteit aan de organisatie moest bieden – zinvol aldus Silvia – maar ook erg focuste op het thema ‘samenwerken’. “Tijdens de corona-periode hebben we gezien dat dat samenwerken best meevalt en dat mensen ook veel individueel werk doen wat ze prima thuis kunnen doen. Daarom moet er veel meer rust in een kantooromgeving komen. En moet ontmoeten en gezelligheid een andere plek krijgen in het kantoor. Zodat het elkaar niet stoort.”

In de podcast ging Silvia ook in op het belang van een schoon en mooi kantoor en legde ze uit waarom het goed is als organisaties de borrel of bijvoorbeeld een sportuitje verplicht stellen. En ze stelde dat het niet goed is als organisaties mensen op verplichte dagen naar kantoor laten komen.

Tijdens de WorkPlace Xperience zijn er dertien SWP Talks opgenomen na de presentaties op de mainstage. Het interview met Inge Diepman met Silvia de Haan was de vierde in deze serie. De SWP Talks van de WorkPlace Xperience zijn te beluisteren via Spotify en Springcast. In SWP Talks praten experts over duurzaamheid en gezondheid in de werkomgeving en hoe dit bijdraagt aan het human capital van organisaties.

Nieuwsgierig naar de hele podcast? Beluister hem dan direct hieronder.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven