Welzijn in een coworking ruimte: de voordelen van een wellness programma 

Welzijn in een coworking ruimte: de voordelen van een wellness programma 

Het implementeren van een wellness programma in een coworking ruimte biedt zowel de eindgebruiker als de exploitant voordelen. In onderstaande Expertblog wordt uitgelegd  hoe dat zit.

Historisch gezien waren onafhankelijke coworking ruimtes vaak gericht op onder meer inclusie en het bieden van een ondersteuningssysteem voor hun coworkers, en velen liepen al voorop in het aanbieden van wellness programma's. 

Maar het begrip wellness is eigenlijk vrij breed en daarom kan het opstellen van een wellness programma, hoe goed de bedoeling ook mag zijn, soms moeilijk vatbaar zijn. Wat is een wellness programma? En zijn ze ook effectief?

Ashley Proctor, oprichter van en coworking consultant bij Creative Blueprint gelooft in het belang van een wellness programma. Tijdens haar vele jaren in het coworking  bedrijf heeft ze ontdekt dat zorgen voor het welzijn van haar coworkers tot meer creativiteit en een betere werkomgeving leidt, en ook ervoor zorgt dat mensen over het algemeen meer vertrouwen hebben in wat ze doen. 

Jeannine van der Linden, SWP Expert en oprichter van DeKamer, vindt dat ook. Volgens haar speelt de gebouwde omgeving ook een belangrijke rol in het welzijn van coworkers. Zodra je coworkers zich op hun gemak voelen, verbetert hun welzijn enorm.

De voordelen van een wellness programma

Het implementeren van een wellness programma in je ruimte, houdt veel voordelen in voor niet alleen je coworkers, maar ook voor jezelf.

Enkele van de voordelen die een wellness programma kan bieden, zijn onder meer het opbouwen van het vertrouwen en de productiviteit van je coworkers. Wanneer ze zich in een ruimte bevinden waar ze zich prettig, gezond en productief voelen, zullen ze meer gewillig zijn om gebruik te maken van jouw ruimte.

Een ander voordeel van een wellness programma, en misschien wel het belangrijkste, is het niveau van geluk van je coworkers. Zodra je coworkers gezond en in een goede geestelijke toestand zijn, is de kans groot dat ze gelukkiger zullen zijn. Dit verbetert de algehele omgeving van je werkruimte en leidt tot een gelukkiger community.

Hoe je wellness in je ruimte kunt promoten

Ashley raadt aan dat je bij het maken van een wellness programma eerst de leemtes en behoeften in je coworking community identificeert, alsook de grotere community waaruit het put, omdat elke community op zijn eigen manier uniek en verschillend is. Er zijn veel manieren waarop je deze leemtes kunt identificeren.

Je kunt bijvoorbeeld je community observeren en zodoende zelf de leemtes identificeren. Het kan ook een goed idee zijn om het onderwerp terloops ter sprake te brengen in een gesprek met je community. Of, als je community er de voorkeur aan geeft, kunnen formele vergaderingen gehouden worden om de leemtes te bespreken.

Enkele andere manieren om de informatie te verzamelen die je mogelijk gaat nodig hebben:

• Anonieme online enquêtes

• Ideeënbussen

• Wellness check-ins

Het is ook belangrijk om als ruimte-eigenaar trauma bewust te zijn. In de afgelopen twee jaar hebben veel mensen dierbaren verloren en veel soorten trauma’s meegemaakt. “Voor de toekomst is de belangrijkste vaardigheid die we allemaal als leiders zouden moeten cultiveren, hoe we een op trauma’s geïnformeerde leider kunnen worden”, zegt Ashley.

Wanneer de eigenaar van de coworkruimte wordt geïnformeerd over een trauma, kan dit gunstig zijn voor het wellness programma en de algemene community van de cowork ruimte. Kleine aanpassingen in de manier waarop we instructies geven, kunnen de ervaring van coworkers met trauma al sterk verbeteren.

In een meditatiesessie, als concreet voorbeeld, kan een verandering van de zin “sluit je ogen en haal diep adem” naar “als je je op je gemak voelt, sluit je ogen of sla je blik neer en haal diep adem”, de ervaring van de mensen in de sessie fors verbeteren. Trauma kan zijn oorsprong in veel plaatsen hebben, en sommigen voelen zich niet op hun gemak als ze hun ogen sluiten en niet kunnen zien wat er om hen heen gebeurt.

Ashley wijst erop dat het goede voorbeeld geven een uitstekende manier is om het welzijn in je coworkruimte te bevorderen. Dit betekent dat je voor je eigen welzijn moet zorgen. Zodra je dat doet, zullen je coworkers merken dat je een pauze neemt als je moe of ziek bent, of gewoon dat je een evenwichtige levensstijl hebt. Dit geeft hen een goed voorbeeld en in sommige opzichten toestemming om voor hun eigen welzijn te zorgen.

“Het creëren van een evenwichtige levensstijl op een manier die laat zien dat we prioriteit geven aan onze eigen gezondheid en onze eigen mentale gezondheid, is echt een voorbeeld voor je team en je leden”, zegt Ashley.

Belangrijke elementen om op te nemen in je wellness programma

Jeannine adviseert eigenaren van coworkruimtes om eerst naar hun fysieke ruimte te kijken. Is het goed ontworpen? Biedt het mensen wat ze willen en nodig hebben? Door ervoor te zorgen dat je gebouw de juiste inrichting heeft, kan dat leiden tot beter welzijn in de coworkruimte.

Om geïnformeerd te zijn over trauma’s is ook een belangrijk onderdeel van je wellness programma. Maar sociaal en cultureel bewust zijn is nog een bijkomend niveau van inzicht dat je wellness programma voor ogen moet houden.

Cultureel gevoelig zijn betekent bijvoorbeeld dat je yogasessies gebruik maken van een cultureel geïnformeerde instructeur – hoewel dit belangrijk is voor elk wellness programma dat je implementeert, niet alleen yoga. Het is oneerbiedig tegenover de culturen die een praktijk hebben ontwikkeld om hun technieken te gebruiken zonder de juiste context.

Het is ook belangrijk dat je wellness programma optioneel en consequent is. Als je coworkers gedwongen worden mee te doen, kan dat een negatief effect hebben. Evenzo, als het wellness programma niet consequent wordt gehost, maakt het het voor je coworkers moeilijker om rond genoemde evenementen te plannen. Vaste dagen maakt het makkelijker voor je coworkers om te weten wanneer en waar ze de wellness les kunnen verwachten.

Je programma moet ook kijken naar het raadplegen of het gebruik maken van professionele begeleiders. Zij zijn getraind op het gebied van welzijn en kunnen je coworkers juist dat geven wat ze nodig hebben om hun welzijn te verbeteren. Iets doen zonder professionele ervaring of hulp kan je op gevaarlijk terrein doen belanden en kan zelfs meer schadelijk zijn dan nuttig.

Zo weet je dat je programma werkt

Het kan moeilijk zijn om te bepalen wanneer je wellness programma effectief is of niet. Een goede aanduiding is wanneer je coworkers meer enthousiast zijn om naar je ruimte te komen. Het is duidelijk zichtbaar dat er een positieve uitstraling is en ze lijken gelukkiger.

Ashley zegt dat als je ziet dat je coworkers hun vrienden naar deze evenementen brengen, je er zeker van kunt zijn dat je programma werkt. Ze houden zo veel van je ruimte dat ze deze met hun vrienden willen delen. Dit is om twee redenen een groot voordeel. Ten eerste maak je meer winst. Twee, en dat is het belangrijkste: je coworkers zijn tevreden en je wellness programma werkt.

Het implementeren van een wellness programma kost tijd en onderzoek. Als je overweegt een wellness programma te implementeren, begin dan met het identificeren van de behoeften van je coworkers. Als je eenmaal de leemtes hebt opgemerkt, zorg er dan voor dat je ze een voordelig, cultureel en traumabewust programma aanbiedt.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven