Malietoren wordt bruisend ondernemershuis

5 min

 

Malietoren wordt bruisend ondernemershuis

De Malietoren in Den Haag, waarin VNO-NCW en MKB Nederland gevestigd zijn, was toe aan renovatie. Ernst van Dorp (VNO-NCW en MKB Nederland) en Brigitte Nieboer en Kirsten Drenth van Sodexo vertellen erover.

Midden in het politieke hart van Nederland staat de 19 verdiepingen tellende Malietoren. Het pand werd in 1996 neergezet. Een jaar later kwam Sodexo in beeld als dienstverlener. Ruim 25 jaar later was het pand toe aan een update.

Renoveren en transformeren

Ernst van Dorp, Coördinator Hospitality bij VNO-NCW en MKB Nederland: “Als hét ondernemershuis van Nederland mocht het pand een uitnodigender uitstraling krijgen en een bruisende plek worden waar leden en partners elkaar kunnen ontmoeten.” ZENBER Architecten uit Amsterdam kreeg de opdracht voor het ontwerp. Er was werk aan de winkel. De entree moest worden getransformeerd tot restaurant de Malielobby: een dynamische plek waar ontmoeten centraal staat. Het restaurant op de 6e verdieping zou daarom verhuizen naar de begane grond. Daarnaast had het conferentiecentrum op de 6e en 7e verdieping een update nodig en het was de wens om de kantoorverdiepingen te transformeren tot hybride werkplekken. Efficiënt gebruikmaken van de ruimte was een vereiste, want VNO-NCW en MKB Nederland gingen terug van 5 naar 3 kantoorverdiepingen in het gebouw. Van Dorp: “Je kunt op alle kantoorverdiepingen hybride werken en we hebben nu zelfs een webinarruimte en fitnessruimte. Het conferentiecentrum heeft een eigen ontvangstbalie gekregen en gasten kunnen voor de lunch langs bij het buffet kiezen uit een gevarieerd aanbod.”

Inspiratie opdoen bij andere Sodexo-locaties

Kirsten Drenth (Cluster Lead IFM & Food Sodexo): “VNO-NCW en MKB Nederland hebben Sodexo al in het voortraject betrokken. De renovatie was een mooi moment om ons partnership inhoudelijk te verdiepen en onze services te vernieuwen. In het oude restaurant was er nog een een traditioneel lijnbuffet, met het klassieke aanbod van een soepje en een broodje. In de vergaderzalen werd de koffie zelfs nog uitgeschonken.” Van Dorp: “Sodexo nodigde ons uit om op bezoek te gaan bij andere locaties waar Sodexo services verleent, zoals Achmea en KLM. Zo konden we zien wat er allemaal mogelijk was, zowel qua look and feel als qua restaurantaanbod. Toen ik bij Sodexo in Rotterdam zag dat zij koekjes serveerden die werden gemaakt in De Koekfabriek, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dacht ik: ‘Dat wil ik ook!’” Door gesprekken met Kirsten en Brigitte en door andere Sodexo-locaties te bezoeken, kwam het facilitaire team van VNO-NCW en MKB Nederland tot een wensenlijst voor het nieuwe restaurant. Sodexo werkte intensief samen met ZENBER en VNO-NCW en MKB Nederland om tot een goed ontwerp voor de keuken en koffiebar te komen.

Het goede duurzame voorbeeld geven

Van Dorp: “Als VNO-NCW en MKB Nederland streven we naar een inclusief en duurzaam Nederland, en daarom vinden we het belangrijk om zelf het goede voorbeeld geven. Zo heeft het pand het energielabel A++ gekregen. En we wilden een lobby met een open uitstraling – vandaar dat je hier nu front cooking ziet. Daarnaast wilden we een koffiebar met goede koffie en een eigentijds restaurantaanbod met onder andere meer vegetarische en vegan gerechten, gemaakt van zo veel mogelijk duurzame en lokale producten.” Brigitte Nieboer (Supervisor IFM & Food bij Sodexo): “Om dit alles te realiseren, hebben we een nieuw team samengesteld met onder andere een chef en een manager.”

De renovatie van het pand vond plaats midden in coronatijd. “Er werd op allerlei plekken tegelijkertijd gewerkt. Het scheelde dat er door corona niet zo veel mensen in het pand waren.” vertelt Van Dorp. “Toch was het soms best pittig, ook voor Sodexo omdat de keuken tijdelijk geen vaste plek meer had. Zonder te klagen en met wat kunst- en vliegwerk. We hebben het als ‘one team’ gerooid.”

One team

Nieboer licht toe wat ‘one team’ inhoudt. “Sodexo verzorgt de restaurant- en banquetingservices en is verantwoordelijk voor de schoonmaak. Wij sturen het schoonmaakteam aan. Dit team ondersteunt ons ook in het restaurant en de vergaderzalen. Waar we bij VNO-NCW en MKB Nederland voorheen food-only deden, zijn we nu een soft Facility Management-partner. Samen met het schoonmaakteam en het facilitair team VNO-NCW en MKB Nederland onder leiding van Coördinator Facility Dirk Broekhuizen werken wij als ‘one team’. We bespreken wekelijks met alle partijen hoe we er samen voor zorgen dat de Malietoren uitgroeit tot een bruisend ondernemershuis.” Van Dorp geeft aan dat goede communicatie hierbij de sleutel is. “De hospitalitytraining die Sodexo had geïnitieerd voor dit ‘one team’, draagt zeker bij aan het succes van de dienstverlening in het pand. We doen het immers samen.” 

Succesvol partnership

Dat het partnership tussen VNO-NCW en MKB Nederland en Sodexo succesvol is, blijkt uit de vele complimenten die Van Dorp krijgt. “Ik waardeer de proactieve houding van Sodexo. Dat zorgt voor efficiënte en duurzame oplossingen. Zo zamelen we PET-flesjes in waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Wereld Natuur Fonds en kopen we zo veel mogelijk bewust in. Sodexo is onze kennispartner als het gaat om duurzaamheid – denk maar aan de Dow Jones Sustainability Index waarop zij goed scoren. Binnenkort introduceert Sodexo ook de app Too Good To Go, waarmee we voedselverspilling tegengaan. Bovendien is Sodexo als wereldwijde speler op de hoogte van trends en ontwikkelingen – en dat is goud waard.” Van Dorp rondt het gesprek lachend af: “Ik verheug me op elke dag een vol en bruisend ondernemershuis, met lachende en tevreden leden van MKB Nederland, VNO-NCW en pandbewoners.”

Delen:

Meer nieuws

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Live talk over Wellbeing als designprincipe

Live talk over Wellbeing als designprincipe

dinsdag 7 oktober

Onder leiding van Gertrude van den Brink gingen Eva Elias, Floris Schoonderbeek, Meggy Smulders en Lieke Genten in op de ...

Lees meer

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

vrijdag 3 oktober

Een kantoor waar je niet alleen werkt, maar waar je gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als de prestaties die je ...

Lees meer

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

donderdag 2 oktober

Wie zit er nog vijf dagen per week op kantoor? Niemand! De manier waarop we vergaderen is flink veranderd, maar weet jij ...

Lees meer

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

donderdag 2 oktober

'Omarm de onzekerheid.' Dat was het thema tijdens de jaarlijkse Summer Experience van YNNO op 18 september. Een thema waar ...

Lees meer

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

woensdag 1 oktober

Hoe kijk je met nieuwe ogen naar het kantoor waar je misschien al jaren komt? In het E-zine nemen Melvin en Suzan Schalkx ...

Lees meer

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

dinsdag 30 september

HEYDAY Consultancy organiseert op dinsdag 4 november 2025 het Facilitaire Kennisevent 2025, een evenement gericht op facility- ...

Lees meer

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu onmisbaar zijn

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu ...

dinsdag 30 september

In het e-zine 'Hybride Werken' nemen Nick en Sep van YNNO je mee in het belang van leiderschap in hybride werken. 

Lees meer

E-zine 'Hybride Werken'

E-zine 'Hybride Werken'

woensdag 24 september

Hybride werken is niet langer een experiment maar de nieuwe realiteit. In deze editie van ons e-zine ontdek je inzichten, ...

Lees meer

Grootschalige studie Werkwereld 2025

Grootschalige studie Werkwereld 2025

maandag 22 september

Hybride werken is blijvend, maar het fysieke kantoor krijgt een nieuwe betekenis. Uit het rapport Werkwereld 2025 – ...

Lees meer

Slimme inzameling in professionele keukens

Slimme inzameling in professionele keukens

vrijdag 19 september

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers ...

Lees meer

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende crisis

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende ...

donderdag 18 september

Nederlandse organisaties lopen onnodige risico’s doordat ze onvoldoende voorbereid zijn op de ingrijpende veranderingen ...

Lees meer

PHI Factory versterkt managementteam met benoeming van Michael van der Meer tot Chief Impact Ontwikkeling

PHI Factory versterkt managementteam met benoeming van Michael ...

donderdag 18 september

PHI Factory kondigt met trots de benoeming aan van Michael van der Meer tot Chief Impact Ontwikkeling. Met deze stap wordt ...

Lees meer

Terug naar boven