Malietoren wordt bruisend ondernemershuis

Malietoren wordt bruisend ondernemershuis

De Malietoren in Den Haag, waarin VNO-NCW en MKB Nederland gevestigd zijn, was toe aan renovatie. Ernst van Dorp (VNO-NCW en MKB Nederland) en Brigitte Nieboer en Kirsten Drenth van Sodexo vertellen erover.

Midden in het politieke hart van Nederland staat de 19 verdiepingen tellende Malietoren. Het pand werd in 1996 neergezet. Een jaar later kwam Sodexo in beeld als dienstverlener. Ruim 25 jaar later was het pand toe aan een update.

Renoveren en transformeren

Ernst van Dorp, Coördinator Hospitality bij VNO-NCW en MKB Nederland: “Als hét ondernemershuis van Nederland mocht het pand een uitnodigender uitstraling krijgen en een bruisende plek worden waar leden en partners elkaar kunnen ontmoeten.” ZENBER Architecten uit Amsterdam kreeg de opdracht voor het ontwerp. Er was werk aan de winkel. De entree moest worden getransformeerd tot restaurant de Malielobby: een dynamische plek waar ontmoeten centraal staat. Het restaurant op de 6e verdieping zou daarom verhuizen naar de begane grond. Daarnaast had het conferentiecentrum op de 6e en 7e verdieping een update nodig en het was de wens om de kantoorverdiepingen te transformeren tot hybride werkplekken. Efficiënt gebruikmaken van de ruimte was een vereiste, want VNO-NCW en MKB Nederland gingen terug van 5 naar 3 kantoorverdiepingen in het gebouw. Van Dorp: “Je kunt op alle kantoorverdiepingen hybride werken en we hebben nu zelfs een webinarruimte en fitnessruimte. Het conferentiecentrum heeft een eigen ontvangstbalie gekregen en gasten kunnen voor de lunch langs bij het buffet kiezen uit een gevarieerd aanbod.”

Inspiratie opdoen bij andere Sodexo-locaties

Kirsten Drenth (Cluster Lead IFM & Food Sodexo): “VNO-NCW en MKB Nederland hebben Sodexo al in het voortraject betrokken. De renovatie was een mooi moment om ons partnership inhoudelijk te verdiepen en onze services te vernieuwen. In het oude restaurant was er nog een een traditioneel lijnbuffet, met het klassieke aanbod van een soepje en een broodje. In de vergaderzalen werd de koffie zelfs nog uitgeschonken.” Van Dorp: “Sodexo nodigde ons uit om op bezoek te gaan bij andere locaties waar Sodexo services verleent, zoals Achmea en KLM. Zo konden we zien wat er allemaal mogelijk was, zowel qua look and feel als qua restaurantaanbod. Toen ik bij Sodexo in Rotterdam zag dat zij koekjes serveerden die werden gemaakt in De Koekfabriek, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dacht ik: ‘Dat wil ik ook!’” Door gesprekken met Kirsten en Brigitte en door andere Sodexo-locaties te bezoeken, kwam het facilitaire team van VNO-NCW en MKB Nederland tot een wensenlijst voor het nieuwe restaurant. Sodexo werkte intensief samen met ZENBER en VNO-NCW en MKB Nederland om tot een goed ontwerp voor de keuken en koffiebar te komen.

Het goede duurzame voorbeeld geven

Van Dorp: “Als VNO-NCW en MKB Nederland streven we naar een inclusief en duurzaam Nederland, en daarom vinden we het belangrijk om zelf het goede voorbeeld geven. Zo heeft het pand het energielabel A++ gekregen. En we wilden een lobby met een open uitstraling – vandaar dat je hier nu front cooking ziet. Daarnaast wilden we een koffiebar met goede koffie en een eigentijds restaurantaanbod met onder andere meer vegetarische en vegan gerechten, gemaakt van zo veel mogelijk duurzame en lokale producten.” Brigitte Nieboer (Supervisor IFM & Food bij Sodexo): “Om dit alles te realiseren, hebben we een nieuw team samengesteld met onder andere een chef en een manager.”

De renovatie van het pand vond plaats midden in coronatijd. “Er werd op allerlei plekken tegelijkertijd gewerkt. Het scheelde dat er door corona niet zo veel mensen in het pand waren.” vertelt Van Dorp. “Toch was het soms best pittig, ook voor Sodexo omdat de keuken tijdelijk geen vaste plek meer had. Zonder te klagen en met wat kunst- en vliegwerk. We hebben het als ‘one team’ gerooid.”

One team

Nieboer licht toe wat ‘one team’ inhoudt. “Sodexo verzorgt de restaurant- en banquetingservices en is verantwoordelijk voor de schoonmaak. Wij sturen het schoonmaakteam aan. Dit team ondersteunt ons ook in het restaurant en de vergaderzalen. Waar we bij VNO-NCW en MKB Nederland voorheen food-only deden, zijn we nu een soft Facility Management-partner. Samen met het schoonmaakteam en het facilitair team VNO-NCW en MKB Nederland onder leiding van Coördinator Facility Dirk Broekhuizen werken wij als ‘one team’. We bespreken wekelijks met alle partijen hoe we er samen voor zorgen dat de Malietoren uitgroeit tot een bruisend ondernemershuis.” Van Dorp geeft aan dat goede communicatie hierbij de sleutel is. “De hospitalitytraining die Sodexo had geïnitieerd voor dit ‘one team’, draagt zeker bij aan het succes van de dienstverlening in het pand. We doen het immers samen.” 

Succesvol partnership

Dat het partnership tussen VNO-NCW en MKB Nederland en Sodexo succesvol is, blijkt uit de vele complimenten die Van Dorp krijgt. “Ik waardeer de proactieve houding van Sodexo. Dat zorgt voor efficiënte en duurzame oplossingen. Zo zamelen we PET-flesjes in waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Wereld Natuur Fonds en kopen we zo veel mogelijk bewust in. Sodexo is onze kennispartner als het gaat om duurzaamheid – denk maar aan de Dow Jones Sustainability Index waarop zij goed scoren. Binnenkort introduceert Sodexo ook de app Too Good To Go, waarmee we voedselverspilling tegengaan. Bovendien is Sodexo als wereldwijde speler op de hoogte van trends en ontwikkelingen – en dat is goud waard.” Van Dorp rondt het gesprek lachend af: “Ik verheug me op elke dag een vol en bruisend ondernemershuis, met lachende en tevreden leden van MKB Nederland, VNO-NCW en pandbewoners.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven