Malietoren wordt bruisend ondernemershuis

5 min

 

Malietoren wordt bruisend ondernemershuis

De Malietoren in Den Haag, waarin VNO-NCW en MKB Nederland gevestigd zijn, was toe aan renovatie. Ernst van Dorp (VNO-NCW en MKB Nederland) en Brigitte Nieboer en Kirsten Drenth van Sodexo vertellen erover.

Midden in het politieke hart van Nederland staat de 19 verdiepingen tellende Malietoren. Het pand werd in 1996 neergezet. Een jaar later kwam Sodexo in beeld als dienstverlener. Ruim 25 jaar later was het pand toe aan een update.

Renoveren en transformeren

Ernst van Dorp, Coördinator Hospitality bij VNO-NCW en MKB Nederland: “Als hét ondernemershuis van Nederland mocht het pand een uitnodigender uitstraling krijgen en een bruisende plek worden waar leden en partners elkaar kunnen ontmoeten.” ZENBER Architecten uit Amsterdam kreeg de opdracht voor het ontwerp. Er was werk aan de winkel. De entree moest worden getransformeerd tot restaurant de Malielobby: een dynamische plek waar ontmoeten centraal staat. Het restaurant op de 6e verdieping zou daarom verhuizen naar de begane grond. Daarnaast had het conferentiecentrum op de 6e en 7e verdieping een update nodig en het was de wens om de kantoorverdiepingen te transformeren tot hybride werkplekken. Efficiënt gebruikmaken van de ruimte was een vereiste, want VNO-NCW en MKB Nederland gingen terug van 5 naar 3 kantoorverdiepingen in het gebouw. Van Dorp: “Je kunt op alle kantoorverdiepingen hybride werken en we hebben nu zelfs een webinarruimte en fitnessruimte. Het conferentiecentrum heeft een eigen ontvangstbalie gekregen en gasten kunnen voor de lunch langs bij het buffet kiezen uit een gevarieerd aanbod.”

Inspiratie opdoen bij andere Sodexo-locaties

Kirsten Drenth (Cluster Lead IFM & Food Sodexo): “VNO-NCW en MKB Nederland hebben Sodexo al in het voortraject betrokken. De renovatie was een mooi moment om ons partnership inhoudelijk te verdiepen en onze services te vernieuwen. In het oude restaurant was er nog een een traditioneel lijnbuffet, met het klassieke aanbod van een soepje en een broodje. In de vergaderzalen werd de koffie zelfs nog uitgeschonken.” Van Dorp: “Sodexo nodigde ons uit om op bezoek te gaan bij andere locaties waar Sodexo services verleent, zoals Achmea en KLM. Zo konden we zien wat er allemaal mogelijk was, zowel qua look and feel als qua restaurantaanbod. Toen ik bij Sodexo in Rotterdam zag dat zij koekjes serveerden die werden gemaakt in De Koekfabriek, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dacht ik: ‘Dat wil ik ook!’” Door gesprekken met Kirsten en Brigitte en door andere Sodexo-locaties te bezoeken, kwam het facilitaire team van VNO-NCW en MKB Nederland tot een wensenlijst voor het nieuwe restaurant. Sodexo werkte intensief samen met ZENBER en VNO-NCW en MKB Nederland om tot een goed ontwerp voor de keuken en koffiebar te komen.

Het goede duurzame voorbeeld geven

Van Dorp: “Als VNO-NCW en MKB Nederland streven we naar een inclusief en duurzaam Nederland, en daarom vinden we het belangrijk om zelf het goede voorbeeld geven. Zo heeft het pand het energielabel A++ gekregen. En we wilden een lobby met een open uitstraling – vandaar dat je hier nu front cooking ziet. Daarnaast wilden we een koffiebar met goede koffie en een eigentijds restaurantaanbod met onder andere meer vegetarische en vegan gerechten, gemaakt van zo veel mogelijk duurzame en lokale producten.” Brigitte Nieboer (Supervisor IFM & Food bij Sodexo): “Om dit alles te realiseren, hebben we een nieuw team samengesteld met onder andere een chef en een manager.”

De renovatie van het pand vond plaats midden in coronatijd. “Er werd op allerlei plekken tegelijkertijd gewerkt. Het scheelde dat er door corona niet zo veel mensen in het pand waren.” vertelt Van Dorp. “Toch was het soms best pittig, ook voor Sodexo omdat de keuken tijdelijk geen vaste plek meer had. Zonder te klagen en met wat kunst- en vliegwerk. We hebben het als ‘one team’ gerooid.”

One team

Nieboer licht toe wat ‘one team’ inhoudt. “Sodexo verzorgt de restaurant- en banquetingservices en is verantwoordelijk voor de schoonmaak. Wij sturen het schoonmaakteam aan. Dit team ondersteunt ons ook in het restaurant en de vergaderzalen. Waar we bij VNO-NCW en MKB Nederland voorheen food-only deden, zijn we nu een soft Facility Management-partner. Samen met het schoonmaakteam en het facilitair team VNO-NCW en MKB Nederland onder leiding van Coördinator Facility Dirk Broekhuizen werken wij als ‘one team’. We bespreken wekelijks met alle partijen hoe we er samen voor zorgen dat de Malietoren uitgroeit tot een bruisend ondernemershuis.” Van Dorp geeft aan dat goede communicatie hierbij de sleutel is. “De hospitalitytraining die Sodexo had geïnitieerd voor dit ‘one team’, draagt zeker bij aan het succes van de dienstverlening in het pand. We doen het immers samen.” 

Succesvol partnership

Dat het partnership tussen VNO-NCW en MKB Nederland en Sodexo succesvol is, blijkt uit de vele complimenten die Van Dorp krijgt. “Ik waardeer de proactieve houding van Sodexo. Dat zorgt voor efficiënte en duurzame oplossingen. Zo zamelen we PET-flesjes in waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Wereld Natuur Fonds en kopen we zo veel mogelijk bewust in. Sodexo is onze kennispartner als het gaat om duurzaamheid – denk maar aan de Dow Jones Sustainability Index waarop zij goed scoren. Binnenkort introduceert Sodexo ook de app Too Good To Go, waarmee we voedselverspilling tegengaan. Bovendien is Sodexo als wereldwijde speler op de hoogte van trends en ontwikkelingen – en dat is goud waard.” Van Dorp rondt het gesprek lachend af: “Ik verheug me op elke dag een vol en bruisend ondernemershuis, met lachende en tevreden leden van MKB Nederland, VNO-NCW en pandbewoners.”

Delen:

Meer nieuws

Sta jij midden in de verandering van jouw werkomgeving?

Sta jij midden in de verandering van jouw werkomgeving?

vrijdag 5 december

Als je van één ding zeker kunt zijn, dan is het wel dat workplace management altijd in beweging is. IT, HR ...

Lees meer

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

donderdag 4 december

Samenwerking is altijd een beetje een mysterie geweest. Iedereen voelde dat het belangrijk was, maar bijna niemand wist ...

Lees meer

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

woensdag 3 december

Met een gezond binnenklimaat werken docenten prettiger en leren kinderen beter. Op de Montessorischool in Capelle aan den ...

Lees meer

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

woensdag 3 december

In Nederland werkt 83 procent gemiddeld één dag per week vanuit huis. Het onderzoek ‘Werkwereld 2025 ...

Lees meer

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

dinsdag 2 december

Het nieuwe rapport Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche laat je zien hoe de wereld van cateringcontractmanagement ...

Lees meer

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

dinsdag 2 december

In het nieuwe SWP Magazine (#15) lees je onder andere een groot interview met ISS WorkPlace Manager of the Year Annemarie ...

Lees meer

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd besparen

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd ...

dinsdag 2 december

Met de opkomst van AI, geavanceerde vergader- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Yealink én strengere ...

Lees meer

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

dinsdag 2 december

In veel gemeenten zijn door de jaren heen situaties ontstaan waarin maatschappelijk vastgoed niet meer aansluit op de actuele ...

Lees meer

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

vrijdag 28 november

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de CSRD Awards riep de jury Koninklijke Heijmans N.V. uit tot winnaar in de categorie ...

Lees meer

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

donderdag 27 november

AVEX is geselecteerd als finalist voor de Inavation Sustainability Award 2026 met de duurzame en innovatieve BRIX zero AV-oplossing.

Lees meer

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

donderdag 27 november

De wereld van cateringcontractmanagement verandert razendsnel: stijgende kosten, veranderende gebruikersbehoeften en maatschappelijke ...

Lees meer

Integrale rol zorgt voor succesvol project

Integrale rol zorgt voor succesvol project

donderdag 27 november

Een kennisbijeenkomst bij Baanbrekers in Waalwijk laat je zien hoe een integrale rol, van scenario-onderzoek tot realisatie, ...

Lees meer

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

dinsdag 25 november

Binnen de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven heeft Sodexo, als hoofdaannemer van de facilitaire ...

Lees meer

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

dinsdag 25 november

Benieuwd hoe je in kunt spelen op functieveranderingen van kantoren door hybride werken? De whitepaper ‘De werkplek ...

Lees meer

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

maandag 24 november

Hoe geef je IT-leiders de ruimte om écht te innoveren, en niet meer alleen te focussen op probleemoplossing? Daarvoor ...

Lees meer

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

donderdag 20 november

Benieuwd hoe een toekomstbestendige leeromgeving tot stand komt en welke uitdagingen er dan op je afkomen? Jij kunt de grootste ...

Lees meer

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

donderdag 20 november

Hybride werken mag dan de nieuwe norm zijn, het kantoor blijft het kloppend hart van iedere organisatie. Dat is de belangrijkste ...

Lees meer

<span>Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’</span><span> </span>

Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’ 

woensdag 19 november

De Tuin van Holland heeft op 17 november een praktische gids gepubliceerd die publieke inkopers op weg helpt naar natuurinclusieve ...

Lees meer

<span>Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday</span>

Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday

woensdag 19 november

Draaijer Group en HEYDAY bundelen kracht in één ecosysteem voor de volledige levenscyclus van de werkomgeving.

Lees meer

Blog: Balance@Work

Blog: Balance@Work

dinsdag 18 november

Wanneer op 20 en 21 mei 2026 in de Jaarbeurs in Utrecht de 5e editie van de WorkPlace Xperience wordt gehouden is het ruim ...

Lees meer

Terug naar boven