Nieuwe expert: Thomas Wellink, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Nieuwe expert: Thomas Wellink, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt ondernemende Nederlanders en beleidsmedewerkers vooruit op het gebied van duurzaamheid, zakendoen over de grenzen, agrarisch ondernemen en innovatie.

Als expert sluit Thomas Wellink, Senior Adviseur Duurzaam & Innovatief Bouwen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zich aan. We spraken hem over de toekomst van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de samenwerking met Smart WorkPlace.

Welke ontwikkelingen ziet Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de werkomgeving van de toekomst?

Een groot deel van onze werkomgevingen bevindt zich in hele matige gebouwen. Nog niet de helft van de kantoren voldoet aan energielabel C. In deze matige gebouwen proberen we ons te schikken naar het interieur, doen we onze eigen gezondheid te kort en presteren we niet optimaal. Dit is de directe impact van matige gebouwen op onszelf en ons werk. Er is ook een verborgen impact die aan ons oog onttrokken is, maar indirect ook een enorme impact heeft. Denk aan het vuile water dat via de riolering wegstroomt, de energie die het gebouw slurpt of de afvalstromen die niet/laagwaardig hergebruikt worden.

Mijn werkomgeving van de toekomst neemt afstand van dit oude beeld. Het is een omgeving die in balans is met onze ecosystemen en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later. Het is een omgeving die de lucht en het water zuivert, energie levert en de omgeving voedt. Een werkomgeving met een positieve footprint. 

Is een werkomgeving met een positieve footprint binnen handbereik?

Gelukkig wel, maar versnelling is nodig. De onderstroom is de goede kant op, de Europese Commissie heeft onlangs in de revisie van de EPBD aangekondigd dat Europa toe wil naar de Zero-Emissions-Buildings (ZEB) voor de gehele gebouwenvoorraad in 2050. En Zero-Emission interpreteer ik als fossielvrij, want zonder CO2-uitstoot. Het is een toekomst perspectief dat lonkt en dat op verschillende plekken in Nederland al werkelijkheid is. Ik denk aan EDGE Amsterdam-West, De LocHal Tilburg of het stadskantoor in Venlo.

Welke rol heeft Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in de transitie?

Ik ben van mening dat iedereen een rol heeft te spelen op weg naar de werkomgeving van de toekomst. Eigenaren investeren, gebruikers gebruiken verstandig, leveranciers leveren goede producten en diensten en de overheid zorgt voor goede randvoorwaarden. Zoals soms een level playing field, oftewel regels die voor iedereen gelden. De transitie naar een werkomgeving met een positieve footprint is een meervoudige transitie. Een belangrijk om er uit te lichten is de energietransitie. In de kamerbrief van 18 oktober j.l. is beschreven wat er bedacht is rondom de Eindnorm Utiliteitsbouw, een afspraak uit Klimaatakkoord. Een norm die verplicht bestaande gebouwen te verduurzamen en die handelingsperspectief biedt voor gebouweigenaren tussen nu en 2050.

Waarom is het belangrijk voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om deel te nemen aan een platform als Smart WorkPlace?

In het geval van de renovatiestandaard, goede randvoorwaarden stellen is één. Maar de versnelling naar werkomgeving van de toekomst waar renovatiestandaard onderdeel van is maak je met elkaar. Daarbij heb je elke schakel in de keten nodig. We weten dat het aantal momenten voor verduurzaming van een pand naar de renovatiestandaard beperkt is. Als een moment zich voordoet is mijn advies om het in één keer goed doen, in één keer naar A+++. Voordeel is dat je ook maar één keer hoeft te renoveren in de aankomende tijd. Want als we iets merken aan de markt, is het krapte.

Binnen het platform Smart Workplace deel ik mijn beleidskennis en maak ik de verbinding met facility managers, vastgoedmanagers en hen die dichtbij de gebruikers van de werkomgeving staan. Verbinding maken helpt mij om beter zicht te hebben op innovaties en geeft mij feedback over de werking van beleid in de dagelijkse praktijk. Dit is belangrijk om de maatschappelijke impact van mij en RVO te vergroten.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Thomas  Wellink

Thomas Wellink

Senior Adviseur Duurzaam & Innovatief Bouwen, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

»

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven