Organisaties moeten hybride werken hybride aanvliegen

Organisaties moeten hybride werken hybride aanvliegen

Is er een aanpak bij hybride werken die atijd goed is? Dat is de vraag van de Round Table Hybride Werken die Smart WorkPlace organiseerde in het inspirerende kantoor van CTOUCH in Eindhoven.

Het gebruik en de functie van het kantoor zijn na de coronapandemie veranderd. Bij het eerste onderwerp van de Round Table gaan de deelnemers in op de vraag van moderator Wim Kooyman welke ontwikkelingen in functionaliteit – het gebruik van de kantooromgeving door de medewerkers – sinds het opheffen van de beperkingen medio februari 2022 waarneembaar zijn.

Flexwerken

Jan Roggeveen trapt af. “Daar waar tijdens corona iedereen thuis in zijn eigen werkplek zat en we vanuit een crisissituatie ontdekten dat thuis werken kon, zit je nu weer met elkaar in een ruimte. Ik zie dat veel organisaties daarbij in een groot experiment worstelen met de vraag hoe ze hun kantooromgeving structureel moeten inrichten.” Bas Braaksma verruimt vervolgens het historisch perspectief van de ontwikkeling: “Je had eerst het kantoor waar iedereen zijn eigen ‘werkhokje’ had. Vervolgens kreeg je de kantoortuin, waar iedereen kon flexwerken maar nog wel zijn eigen preferred plekje had. Bovendien had je vaak evenveel werkplekken als zitplekken. Dat verandert nu omdat vier dagen kantoor en één dag thuis vaak drie of vier dagen thuis en één of twee dagen kantoor is geworden. Dat hangt ook af van wat de werkgever wenst of eist natuurlijk: wil hij je op kantoor monitoren of is het akkoord dat je binnen je contracturen je werk af krijgt?” Braaksma ziet ook nog iets anders: “Medewerkers ‘ontvluchten’ vanwege de energiecrisis hun huis en organisaties geven wel of niet vergoedingen voor thuiswerken.” Sander Munsterman wordt door dat laatste getriggerd: “Uit de data van onze FlexApp zien we een ander beeld. In de zomer van 2022 dachten de HR en FM directeuren dat ze zich gereed moesten maken voor een terugkeer naar kantoor.

Aanwezigen

• Kim van Blijenburgh, HR manager Ctouch
• Bas Braaksma, Commercieel directeur Openr
• Jamie Douw, Adviseur facilitair Rever
• Jan Hellenbrand, Salesconsultant Ricoh
• Sander Munsterman, Eigenaar FlexApp
• Jan Roggeveen, Country lead collaboration Cisco

Lees het volledige Round Table verslag hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven