Tarkett maakt recycling vinylvloeren van COVID-centra mogelijk

Tarkett maakt recycling vinylvloeren van COVID-centra mogelijk

Trompetty leverde tijdens de coronacrisis vrijwel alle tijdelijke vloeren van de XL en XXL test- en vaccinatielocaties van de GGD. Bijna alle gebruikte vinylvloeren, tienduizenden meters, kwamen van Tarkett.

In het verleden werden deze vinylvloeren voor zijn klanten realiseerde, eindigde die na gebruik bij het bedrijfsafval. Door een innovatie van vloerenfabrikant Tarkett is dat nu verleden tijd. De afgelopen periode werkten de twee bedrijven samen om meer dan 15.000 vierkante meter vinyl, gebruikt voor tijdelijke COVID-centra, een tweede leven te geven.

Een kans om te verduurzamen

Met het uitbreiden van de aanbestedingen groeide het besef dat er een kans lag om te verduurzamen. Tarkett ontwierp een logistiek proces dat hergebruik van de vloeren mogelijk maakt. Inmiddels verzamelden de bedrijven de vinylvloeren van diverse locaties: AFAS Stadion, Enkhuizen, MECC Maastricht, Rotterdam Ahoy en Rotterdam Airport. Verschillende andere projecten volgen nog.

Een tweede leven voor vloeren

Er is gekozen voor een installatiemethode zonder permanente verlijming, waardoor de vloeren verwijderd worden zonder de ondervloer te beschadigen. Hierdoor kunnen de vinylvloeren 100 procent gerecycled worden in het recyclingcentrum van Tarkett in Clervaux (Luxemburg) en de modulaire ondervloeren worden hergebruikt. 

“Wat Tarkett met vinyl kan doen, het hergebruik ervan, heb ik nog niet eerder in de markt gezien. Machtig mooi”, zegt Marcel Elsinghorst, directeur bij Trompetty. “De GGD en zijn hoofdaannemer kijken daar natuurlijk ook geïnteresseerd naar. Als je een product dat vroeger gewoon werd weggegooid, ineens kunt hergebruiken, dan werk je minder vervuilend."

Marco van Bergen, manager ReStart Program bij Tarkett: “Met deze projecten laten we zien snel stappen te kunnen maken in onze duurzame manier van werken. Bij het aannemen van de opdracht, een paar jaar geleden, was hergebruik van de vloeren nog niet eens ingecalculeerd. Dat dit ons lukt, bewijst hoe snel we nieuwe oplossingen kunnen realiseren. De eerste proefprojecten hebben we nu succesvol afgerond en we kijken ernaar uit om nog meer vloeren van grote locaties opnieuw te gebruiken."

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven