ESG, De businesscase van duurzaam vastgoed

In EDGE West in Amsterdam organiseerde Smart WorkPlace de Round Table 'ESG, de businesscase van duurzaam vastgoed'. Experts spraken over de inspiratie en de kansen van duurzame gebouwen.

Het naar een duurzaam en toekomstbestendig getransformeerde gebouw EDGE West aan de Basisweg in Amsterdam werd in 2021 in gebruik genomen. Het gebouw vormde om die reden het ideale decor voor de Round Table 'ESG, de businesscase van duurzaam vastgoed'. Onder andere door geavanceerde technologie kreeg EDGE West het BREEAM Outstanding en WELL Platinum-certificaat. Het gebouw is daarbij aardgasvrij. ESG - een samenvoeging van de woorden Environmental, Social en Governance (Milieu, Maatschappij en Bestuur) - is de leidraad bij het duurzaam maken van gebouwen. Tijdens de Round Table kwamen aspecten als relatie verhuurder-huurder, materiaalgebruik en wellbeing aan de orde.

War on Tenant

Ferdinand Grapperhaus van Physee sprak tijdens de Round Table over de 'War on Tenant': "Huurders worden steeds kritischer en stellen hogere eisen aan de verhuurder die zijn best moet doen duurzaam vastgoed te faciliteren. Het gaat daarbij niet om een discussie tussen huurder en verhuurder, maar dat er een nieuwe visie en overlegstructuur moet komen waardoor huurder en verhuurder elkaar beter begrijpen." Annemarie Melissen van FrieslandCampina spreekt over een nieuw onderdeel in de huurovereenkomst waarin staat dat je als huurder as-is oplevert aan het eind van de overeenkomst. "De huurder hoeft geen materiaal weg te gooien en de nieuwe huurder ook niet nieuw te kopen. Hierbij gaat het om grotere items en bijvoorbeeld niet om losse bureaus. FrieslandCampina spreekt dit nu al af. Dit geeft ook de verplichting aan de huurder dat ze niet zonder overleg grote aanpassingen doet en minder corporate identity verwerkt in het kantoor."

Deelnemers aan de Round Table

Annemarie Melissen - FrieslandCampina

Anouk Donkervoort - Cushman&Wakefield

Cedrique Steenkamer - DWA

Djordy van Laar - Alba Concepts

Ferdinand Grapperhaus - Physee

Ingwer Bos - Sodexo

Michiel Schillemans - Signify

Theo Peters - Achmea

Tom De Fruytier - Signify

Wietse Walinga - Smart WorkPlace

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven